Wikipedia:Bra artikel/2008

Från Wikipedia

Sektionen "bra artikel" (tidigare "läsvärd artikel") på huvudsidan lyfter fram en av Wikipedias bra artiklar. (Nomineringar)

Arkiv av tidigare bra artiklar på huvudsidan: 2007 - 2008 - 2009 - 2010

Innan sektionen "bra artikel" fanns sektionen "lästips".
Arkiv av tidigare lästips: 2004 - 2005 - 2006 - 2007

I dag är det lördag 18 maj 2024, vecka 20 - Rensa sidans cache

Vecka 1 - 31 december 20076 januari 2008

Karachis centrala delar
Karachis centrala delar

Karachi (urdu: كراچى ) (sindhi: ڪراچي) är den största staden i Pakistan och huvudstad i provinsen Sindh. Den har på senare år vuxit kraftigt och har 2006 en beräknad befolkning på 11 969 284 invånare. Karachi är Pakistans finansiella och kommersiella centrum och står för den största delen av Pakistans BNP och för 65 procent av landets inkomster. Karachi har den högsta inkomsten per capita i Sydasien och staden är även säte för framstående akademiska institutioner och forskning.

På platsen där staden ligger fanns under antiken ett fiskarsamhälle och den moderna hamnstaden utvecklades av myndighetspersoner från Brittiska Indien under 1800-talet. När Pakistan bildades 1947 valdes staden till huvudstad och stadens befolkningsmängd ökade vilket påverkade både demografi och ekonomi. Befolkningsmängden fortsatte att öka även efter att huvudstaden flyttades till Islamabad 1959.
Visa - Diskussion - historik

Porträtt av Jakob I
Porträtt av Jakob I

Jakob I av England, eng. James I, var kung av England 1603 - 1625 och kung av Skottland (som Jakob VI) 1567 - 1625. Han föddes 19 juni 1566 och dog 27 mars 1625. Jakob var son till kusinerna Maria Stuart och Henry Stuart Darnley, och gifte sig med Anne av Danmark och fick åtta barn. Många av barnen dog som spädbarn, ett innan det hade fått något namn, och bara tre hann bli vuxna.

Han var den förste engelske regenten av Huset Stuart och efterträdde den sista regenten av Huset Tudor, Elizabeth I, som dog barnlös.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 2 - 7 januari 200813 januari 2008

Hjalmar Branting
Hjalmar Branting

Karl Hjalmar Branting, född 23 november 1860, död 24 februari 1925, var en svensk socialdemokratisk politiker och tidningsman. Han var partiledare för Sveriges socialdemokratiska arbetareparti från 1907 samt blev 1920 Sveriges förste socialdemokratiske statsminister. Brantings viktigare uppdrag inkluderar riksdagsman (andra kammaren) 1897-1925, partiledare för socialdemokraterna 1907-25, finansminister 1917-18 samt statsminister 1920, 1921-23 (då han även var utrikesminister) och 1924-25. Branting gifte sig 1884 med journalisten Anna Matilda Charlotta Jäderin (född 1855 i Stockholm). Tillsammans fick de två barn: Georg och Sonja.
Visa - Diskussion - historik

Igelkott (Erinaceus europaeus) är en vildlevande art som tillhör familjen igelkottar (Erinaceidae). Den har en västpalearktisk utbredning, är beklädd med taggar, lever av insekter, maskar och mångfotingar, och drabbades under en period hårt av miljögifter och trafik men verkar numera återhämta sig.

Hela djurets överkropp och huvudets ovansida är täckta med taggar. Deras antal beror på djurets storlek. Unga igelkottar som just har lämnat boet har ungefär 3 000 taggar. En fullvuxen igelkott med en vikt på omkring 600 gram har cirka 5 000 taggar och särskilt stora exemplar har upp till 7 500 taggar.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 3 - 14 januari 200820 januari 2008


Traditionell vietnamesisk musik är starkt influerad av kinesisk musik. Musiken i Vietnam bygger på pentatoniska skalor. De olika stämmorna spelar i princip samma melodi; musiken är alltså homofon. En stor del av de vietnamesiska musikinstrumenten har kinesiska förebilder, fast några är besläktade med instrument i till exempel Kambodja. Taktarterna är liksom i kinesisk musik alltid jämna (2- eller 4-takt).
Visa - Diskussion - historik

Albaniens geografi präglas främst av en mycket bergig terräng. Det högsta berget (2 753 meter högt) är Korab. Kustslättens klimat är av medelhavstyp med het torr sommar och sval regnig vinter. Bergsområdet har stora variationer i fråga om såväl temperatur som nederbörd. De högsta delarna får ofta över 2 000 millimeter regn och snö årligen. Bergen är delvis skogsbeklädda. Lövskogen får upp till 1 000 millimeter nederbörd, och där ovanför vidtar barrskog och högst upp alpina ängar. Jordskalv förekommer.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 4 - 21 januari 200827 januari 2008

MVK-Neoplan-buss.
MVK-Neoplan-buss.

MVK ZRt. är ett av de transportföretag som sköter kollektivtrafiken i Miskolc, Ungern. Till skillnad från kollektivtrafiksföretag i många andra städer är MVK ZRt. självständigt ifrån det företag som egentligen sköter kollektivtrafiken i Borsod-Abaúj-Zemplén, Borsod Volán och ansvarar bara för kollektivtrafiken i Miskolc och i det intilliggande samhället Felsőzsolca. Bussarna brukar oftast vara mörkblå och spårvagnslinje 1 är röd eller gul samt linje 2 mörkröd. Miskolc har en väldigt lång historia med kollektivtrafik. Den första linjen byggdes år 1897 och Miskolc var den första Ungerska stad som fick en busslinje, år 1903.
Visa - Diskussion - historik

Shonka sabe ("svart hund"), hövding för Hunkah, den största osagegruppen. Enligt samtida vittnen var han ca 200-210 cm lång och ca 120-130 kg tung. Målad av George Catlin 1834
Shonka sabe ("svart hund"), hövding för Hunkah, den största osagegruppen. Enligt samtida vittnen var han ca 200-210 cm lång och ca 120-130 kg tung. Målad av George Catlin 1834

Osage är den etablerade benämningen på en siouxspråkig indianstam vars egen benämning på sig är Ni-u-kon-ska ("de mellersta vattnens barn"). År 2000 fanns det enligt US Census Bureau 15 897 personer i USA som ansåg sig vara osager. De tillhör den förmodligen rikaste stammen i USA, på grund av oljefyndigheter i reservatet under sen tid. Osagerna har tack vare sitt välstånd anpassat sig väl till "den vite mannens väg". Avigsidan av det är att de numera tillhör de stammar som i det närmaste fullständigt har tappat sitt språk och sina gamla traditioner.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 5 - 28 januari 20083 februari 2008

Pudeln är en hundras som lättast känns igen på sin ulliga päls som traditionellt är lejonklippt. Den är känd för sitt glada lynne och ovanliga intelligens. Rasen har en lång historia. I dag är den främst en sportig familjehund, en av de 20 populäraste raserna i Sverige. Ursprungligen var den en vattenapporterande jakthund. Pudeln finns i fyra storlekar, som alla räknas till rasgruppen sällskapshundar.
Visa - Diskussion - historik

Den allra första Fantomen-tidningen i Australien, från 1938.
Den allra första Fantomen-tidningen i Australien, från 1938.

Fantomen är en tecknad serie, skapad av manusförfattaren Lee Falk. Seriens hjälte är en trikåklädd brottsbekämpare som bor i det fiktiva afrikanska landet Bengali. I serien ses Fantomen (även kallad Den vandrande vålnaden) av omvärlden som odödlig - vilket har sin förklaring i att jobbet gått i arv från far till son ända sedan 1500-talet. Fantomen hade premiär på de amerikanska dagstidningarnas seriesidor den 17 februari 1936. Fantomens åtsittande kostym har blivit kännetecknet för många serietidnings-superhjältar.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 6 - 4 februari 200810 februari 2008

Kameruns flagga
Kameruns flagga

Kamerun (Republiken Kamerun) är en enhetsstat i centrala och västra Afrika. Den gränsar till Nigeria i väster, Tchad i nordöst, Centralafrikanska republiken i öster, samt Ekvatorialguinea, Gabon, och Republiken Kongo i söder. Kameruns kustlinje ligger vid Bonnybukten, som är en del av Guineabukten och Atlanten. Landet kallas "Afrika i miniatyr" för sin geologiska och kulturella variation. Bland naturföreteelserna finns stränder, öknar, berg, regnskog och savanner. Den högsta punkten är Kamerunberget i sydväst, och de största städerna är Douala och Yaoundé. I Kamerun bor över 200 olika etniska och språkliga grupper. Landet är välkänt för sina inhemska musikstilar och för sitt framgångsrika fotbollslandslag. Engelska och franska är de officiella språken.
Visa - Diskussion - historik

Astrid Lindgren
Astrid Lindgren

Astrid Anna Emilia Lindgren, född Ericsson 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling i Småland, död 28 januari 2002 i Stockholm (Gustav Vasa församling), var en svensk barnboksförfattare och manusförfattare. Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Hennes böcker har översatts till 88 språk och sålts i 145 miljoner exemplar. Många av Lindgrens böcker har filmatiserats. Merparten är svenska spelfilmer och återkommande i Lindgrens filmer är kompositören Georg Riedel, regissören Olle Hellbom och skådespelaren Allan Edwall. Det har även producerats några utländska filmer och animeringar av Lindgrens böcker och noveller.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 7 - 11 februari 200818 februari 2008

Metsä-Botnias sulfatmassafabrik i Kemi, Finland. Till vänster ses de enheter där veden kokas till pappersmassa. Till höger ses sodapannan.
Metsä-Botnias sulfatmassafabrik i Kemi, Finland. Till vänster ses de enheter där veden kokas till pappersmassa. Till höger ses sodapannan.

Sulfatprocessen är den idag dominerande processen för framställning av pappersmassa till de flesta typer av pappersprodukter. Sulfatprocessen är en kemisk nedbrytningsprocess, som har konkurrerat ut den tidigare använda sulfitprocessen och idag främst konkurrerar med mekaniska metoder.

De flesta sulfatmassafabrikerna finns traditionellt i Europa och Nordamerika. Världens största producent av sulfatmassa är USA följt av Kanada. På senare tid har kapacitet byggts upp i Sydamerika och Asien, speciellt i Indonesien och Kina. Kina har till och med blivit världens tredje största producent av sulfatmassa. Finland och Sverige, världens fjärde respektive femte största prodcenter, har dock i förhållande till sin storlek en mycket stor sulfatmassaindustri. (mer...)
Visa - Diskussion - historik
Josef Stalin (18781953), egentligen Iosif Vissarionovitj Dzjugasjvili, var en politiker, partiledare och diktator född i Georgien. Under hans ledning beslagtogs privat egendom, dessutom organiserade han mord på politiska motståndare. Han regerade Sovjetunionen från 1924 till sin död 1953, grundade stalinismen och namngav marxism-leninismen. Namnet Stalin, som betyder 'mannen av stål', kan ha tagits för att det påminner om Lenin. Han signerade en artikel med namnet "Stalin" första gången år 1913.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 8 - 19 februari 200826 februari 2008

Sly and the Family Stone var ett amerikanskt funk-, rock- och soulband från San Francisco, Kalifornien. Under åren 1967 till 1987 då de var aktiva, spelade de en viktig roll i utvecklingen av soul, funk och psykedelisk musik. Gruppens frontfigur var sångaren, producenten och låtskrivaren Sly Stone och med i gruppen fanns också flera av dennes syskon och vänner. Sly and the Family Stone var den första större mångkulturella gruppen i USA och innehöll såväl medlemmar av olika ursprung som av olika kön.

Bandet bildades genom att de två bröderna Sly Stone och Freddie Stone slog ihop sina respektive band, Sly & the Stoners och Freddie & the Stone Souls 1967. Bandets ursprungliga sättning förutom Sly och Freddie, inkluderade Cynthia Robinson, Greg Errico, Jerry Martini och Larry Graham. Under det första året tillkom också brödernas syster Rosie Stonekeyboard. Detta sällskap spelade tillsammans in fem topp-10-hits och fyra banbrytande album som starkt påverkade det amerikanska soundet inom genrer som pop, soul, R&B, funk och hiphop.
Visa - Diskussion - historik


Emmett Louis "Bobo" Till, född 25 juli 1941, död 28 augusti 1955, var en fjortonårig afroamerikansk pojke från Chicago, Illinois som mördades brutalt i Money, Mississippi, en liten stad i delstaten Mississippis deltaregion. Hans död har angetts vara en av huvudhändelserna som radikaliserade den växande medborgarrättsrörelsen i USA. De huvudmisstänkta släpptes, men erkände senare att de begått brottet. Modern insisterade på att begravningen skulle vara offentlig och med öppen kista, för att låta alla se hur brutalt han hade mördats. Han hade blivit skjuten, slagen och fått sitt öga utslitet innan han slängdes i Tallahatchiefloden med en 34 kilo tung del av en cotton gin-maskin, fäst i nacken med taggtråd. Hans kropp återfanns tre dagar senare av två fiskare. Tills kropp ligger idag begravd på Burr Oaks kyrkogård i Alsip, Illinois. Mordutredningen återupptogs officiellt i maj 2004, då kroppen grävdes upp för att man skulle kunna utföra en obduktion.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 9 - 27 februari 20082 mars 2008

Libyen (arabiska: ليبيا ‎ Lībiyā), officiellt Stora socialistiska libyska arabiska folkrepubliken, är en stat i Nordafrika. Med kust i norr mot Medelhavet, är Libyen beläget mellan Egypten i öst, Sudan i sydost, Tchad och Niger i söder, och Algeriet och Tunisien i väst. Med en yta på nästan 1,8 miljoner km², av vilket 90% är öken, är Libyen Afrikas fjärde största land till ytan, och det sjuttonde största i världen. Huvudstaden Tripoli hyser 1,7 miljoner av Libyens 5,7 miljoner invånare. De tre traditionella delarna av landet är Tripolitanien, Fezzanöknen och Cyrenaika.
Visa - Diskussion - historik



Vecka 10 - 3 mars 200810 mars 2008

En kvinna kämpar sig igenom en snöstorm på Manhattan i New York.
En kvinna kämpar sig igenom en snöstormManhattan i New York.

Vindavkylning är en meteorologisk term för hur hudens temperatur påverkas av omgivningens temperatur kombinerat med vindhastigheten. Det är mest vid låga temperaturer som vindavkylningen har någon större påverkan, vid högre temperaturer har den en mycket liten betydelse. Hur stor vindavkylningen är anges med ett vind-kylaindex. Ett vind-kylaindex på t ex -10 innebär något förenklat att kombinationen av vind och lufttemperatur ger samma avkylning som en temperatur på -10 °C skulle gett vid stiltje. (läs mer...)
Visa - Diskussion - historik

Rätvalar (Balaenidae) är en familj i underordningen bardvalar med fyra arter som idag delas upp i de två släktena Balaena och Eubalaena. Typiskt för alla fyra arter är ett stort huvud. Deras längd varierar från 15 till 20 meter. Rätvalar livnär sig av plankton och förekommer i kalla och tempererade havsområden. Valarna i familjen blev tidigare i stor skala offer för valfångst.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 11 - 11 mars 200818 mars 2008

Torr aktiverad Raneynickel

Raneynickel (engelska: Raney nickel) är en fast katalysator som består av fina korn av en nickel-aluminium-legering. Raneynickel används i många industriella processer. Den utvecklades 1926 av den amerikanske ingenjören Murray Raney som en alternativ katalysator för hydrogenering av vegetabiliska oljor i industriella processer. På senare tid har den använts som en heterogen katalysator (det vill säga en katalysator som befinner sig i en annan fas än reaktanterna) för syntes av olika organiska föreningar, främst via hydrogeneringsreaktioner. (mer...)
Visa - Diskussion - historik

En flod i Amazonas.
En flod i Amazonas.

Amazonas regnskog är en tropisk och subtropisk regnskog i Sydamerika. Området känt som Amazonas omfattar 7 miljoner km², men själva regnskogen har en yta på 5,5 miljoner km² (drygt 12 gånger Sveriges yta) i nio länder: Brasilien (med över 60 % av regnskogen), Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam och Franska Guyana (Frankrike). Regnskogen representerar över hälften av världens återstående regnskogar och är den mest artrika tropiska regnskog som existerar. Stora delar av Amazonas regnskog är allvarligt hotad och enligt WWF har 17 % av den ursprungliga regnskogen gått förlorad på grund av avskogning. (läs mer...)
Visa - Diskussion - historik


Vecka 12 - 17 mars 200823 mars 2008

Slaget vid Dybbøl Mølle, målning av Jørgen Valentin Sonne (1871)
Slaget vid Dybbøl Mølle, målning av Jørgen Valentin Sonne (1871)

Dansk-tyska kriget 1864 eller andra schleswigska kriget kallas det krig som under 1864 utspelade sig mellan Danmark och ett antal tyska stater med Preussen och Österrike (Habsburgska riket) i spetsen, med anledning av en tvist om hertigdömet Schleswig (tyskt namn), som på danska kallas Slesvig. Kriget kan ses som en fortsättning på slesvig-holsteinska kriget (18481851). ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik

Masstillverkade cigaretter är idag det vanligaste sättet att röka.
Masstillverkade cigaretter är idag det vanligaste sättet att röka.

Rökning är en aktivitet där man andas in eller smakar på rök från brinnande material, oftast tobak. Det görs främst som en form av droganvändning eftersom förbränningen av de aktiva beståndsdelarna i droger gör att de kan tas upp genom lungorna. Rökning kan också utföras som del av religiösa eller andliga ritualer. Den vanligaste metoden att röka idag är med cigaretter, antingen masstillverkade eller rullade med hjälp av lös tobak och rullpapper. Andra, mindre vanliga, former av rökdon är pipor, cigarrer och vattenpipor.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 13 - 24 mars 200830 mars 2008

Det ekonomiska tänkandets historia handlar om hur människans syn på egendom, arbete och andra ekonomiska områden har utvecklats genom historiens gång. De äldsta skriftliga källorna till ekonomiskt tänkande som finns, en del assyriska texter, härstammar från drygt 4 000 år sedan. I och med kristendomens ökade inflytande påverkades även den ekonomiska sfären. Under 1500- och 1600-talen trädde merkantilismen in på arenan. Med den skotske filosofen Adam Smith kom nationalekonomin att bli ett akademiskt ämne och förändrades i sina grundvalar. (läs mer...)
Visa - Diskussion - historik

Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 är en målning av Carl Larsson som påbörjades 1891 och färdigställdes 1908. Målningen är drygt 700 x 1400 centimeter och hänger i den övre trapphallen i Nationalmuseum i Stockholm. Motivet föreställer Gustav Vasa till häst när han rider in i Stockholm den 24 juni 1523. I sin version låter Larsson Gustav Vasa komma ridande på en vit häst när han tas emot av Stockholms borgare vid den södra stadsporten. Borgarna överlämnar stadens nycklar. Gustav Vasa befinner sig mitt i motivet när han rider över en vindbrygga dekorerad med blommor och girlander. Bakom sig har han sin armé. (mer...)
Visa - Diskussion - historik


Vecka 14 - 31 mars 20086 april 2008


Hizbollah är en shiamuslimsk organisation i Libanon, bestående av en politisk, en militär och många sociala grenar. Den följer en islamistisk shia-ideologi som utvecklats av Ayatollah Ruhollah Khomeini, ledaren för den islamiska revolutionen i Iran. Hizbollah framträdde först under inbördeskriget i Libanon som en milis av shiiter som var anhängare till Ayatollah Khomeini, utbildade, organiserade och finansierade av en kontingent ur Irans revolutionsgarde. Hizbollahs tre huvudsakliga mål är att utrota västerländsk kolonialism i Libanon, att föra dem inför rätta som begick grymheter under kriget (särskilt falangister) och att upprätta en islamisk stat i Libanon. Hizbollah har insett att målet att omforma Libanon till en islamiskt stat inte är praktiskt genomförbart vid denna tidpunkt och har temporärt övergivit det. Hizbollah eftersträvar också förstörande av Israel, som de ser som en olaglig "entitet" och inte en verklig nation.
Visa - Diskussion - historik

Vin är en alkoholdryck som görs på jäst saft från vindruvor. Drycker som jäses av annan frukt- eller bärråvara än vindruvor benämns fruktvin. Vin, med undantag av starkvin, har vanligen en alkoholhalt av 8 till 15 volymprocent alkohol. Vin har framställts i minst 8 000 år, och är inte minst uppskattat som måltidsdryck i mer festliga sammanhang. Vin är föremål för ett omfattande intresse vid sidan av den omedelbara konsumtionen, vilket bland annat märks på det faktum att det finns en stor mängd böcker och tidskrifter om vin, att många tidningar har särskilda vinjournalister och att det finns föreningar inriktade på vinprovning.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 157 april - 13 april

Göteborgs domkyrka från Domkyrkoplanen vid Västra Hamngatan

Göteborgs domkyrka eller Gustavi domkyrka (efter Gustav II Adolf) är en domkyrka i centrala Göteborg, omgärdad av Kungsgatan, Västra Hamngatan, Kyrkogatan och Korsgatan. Göteborgs domkyrka är både stiftskyrka i Göteborgs stift och församlingskyrka i Domkyrkoförsamlingen i Göteborg. Den är den tredje domkyrkan på samma plats. Den första invigdes 1633 i Gustav II Adolfs namn, året efter hans död i slaget vid Lützen.
Visa - Diskussion - historik

Joanne Murray efter promoveringen till hedersdoktor vid University of Aberdeen
Joanne Murray efter promoveringen till hedersdoktor vid University of Aberdeen

J.K. Rowling (pseudonym för Joanne Murray, som ogift Joanne Rowling) född 31 juli 1965, är en brittisk författare som är mest känd för fantasyromanerna om Harry Potter som sålts i runt 400 miljoner exemplar världen över och översatts till 64 språk. Den ansedda tidningen The Sunday Times uppskattade 2007 att hon var den 136:e rikaste personen i världen och den trettonde rikaste i Storbritannien; varumärket Harry Potter uppskattas vara värt 15 miljoner brittiska pund.

Rowling har vunnit erkännande för att återskapa ett intresse för bokläsande hos unga. Hon har även uppmärksammats för sitt välgörenhetsarbete. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik


Vecka 1614 april - 20 april

Segling till Kalifornien i början av guldrushen.
Segling till Kalifornien i början av guldrushen.

Guldrushen i Kalifornien (1848–1855) inleddes den 24 januari 1848, då man upptäckte guld vid Sutter’s Mill i Coloma i Kalifornien. Efter det att Samuel Brannan skrev om händelsen spred sig ryktet snabbt, vilket ledde till att omkring 300 000 människor från och utanför USA begav sig till Kalifornien.

Dessa tidiga guldgrävare, som kallades ”forty-niners” efter året 1849, reste till Kalifornien med segelfartyg och prärievagnar över hela kontinenten. Inte sällan fick de utstå hårda prövningar under resan. Även om de flesta nyanlända var nordamerikaner, så lockade guldrushen till sig tiotusentals människor från Sydamerika, Europa, Australien och Asien. I början utvann guldgrävarna guldet med hjälp av enkel guldvaskning, från vattendrag och flodbäddar, men utvecklade senare mer sofistikerade metoder som sedan anammades över hela världen. Man hittade guld motsvarande flera miljarder amerikanska dollar i dagens värde. Vissa blev enormt förmögna medan andra fick återvända hem, utan mycket mer än det de hade haft med sig från början. (mer ...)
Visa - Diskussion - historik

Bild ur Baumeister: ”Denkmäler des klassischen Altertums” (1885), Band I., s. 694.
Bild ur Baumeister: ”Denkmäler des klassischen Altertums” (1885), Band I., s. 694.

Hippokrates (grekiska: Ἱπποκράτης, Hippokrátēs) var en antik grekisk läkare. Han föddes på ön Kos och levde ungefär från 460 f.Kr. till 370 f.Kr. Han ansågs som en av de mest framträdande personerna i medicinens historia och har kallats ”läkekonstens fader” på grund av sina bestående bidrag som grundare av den hippokratiska medicinska skolan. Denna intellektuella skola revolutionerade läkekonsten i antikens Grekland och etablerade den som en disciplin distinkt från andra lärdomsgrenar (i synnerhet teurgi och filosofi) och gjorde därmed läkekonsten till ett yrke.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 1721 april - 27 april

Aztekiska män äter en gemensam måltid; den florentinska kodexen, sent 1500-tal.
Aztekiska män äter en gemensam måltid; den florentinska kodexen, sent 1500-tal.

Grunden för aztekisk mat var majs, en gröda som var så viktig i det aztekiska samhället att den spelade en central roll inom mytologin. Precis som med vete i Europa eller ris i Ostasien ansågs ingen måltid vara komplett utan majs. Den förekom i oräkneliga varianter som varierade i färg, konsistens, storlek och status och åts i form av tortillas, tamales eller atole, majsvälling. De två oumbärliga ingredienserna i det aztekiska köket var salt och chilipeppar och den vanligaste definitionen av en aztekisk fasta var att avstå från dessa två smakförstärkare. Andra viktiga livsmedel var bönor och amerikanska varianter av spannmål, som amaranter och Salvia hispanica (chia). Kombinationen av majs och dessa basfödor försåg aztekerna med en balanserad kost utan större brister i vitaminer och mineraler. En process som kallas nixtamalisering (förvällning av majs i kalkhaltigt vatten) bidrog också till att drastiskt öka näringsvärdet i den huvudsakliga basfödan. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik

Sørvágur är ett samhälle på ön Vágar i västra Färöarna belägen längst in i viken Sørvágsfjørður vid västkusten på ön. Sørvágur är den största byn och även huvudbyn i kommunen Sørvágs kommuna. Sørvágur är en av de äldsta byarna på Färöarna. Först år 1957 bestämde de lokala invånarna att bygga en ny skola och under förberedelserna för att bygga gymnastiksalen för skolan grävde de upp en gammal vikingbosättning. Sørvágur är, tillsammans med Leirvík, Tjørnuvík och Sandur, ett av de få ställen på Färöarna där arkeologer har funnit betydande bevis för att stället byggdes redan 100-500 år efter Färöiska Landnám år 825. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik


Vecka 1828 april - 4 maj

Stormningen av Veprik var en belägring och stormning av den ukrainska staden Veprik av den karolinska armén under det stora nordiska kriget.

Efter en ovanligt kall vinter med många dödsoffer i både den ryska och svenska armén började svenska trupper belägra den ukrainska staden Veprik. I staden fanns en rysk garnison på drygt 1 500 man. Den 7 januari 1709 beslöt kung Karl XII att staden skulle stormas. Stormningen misslyckades för de svenska trupperna. Vallarna till staden hade frusit till is och samspelet mellan artilleri och infanteri fungerade dåligt. Efter två timmar hade många svenska soldater stupat eller sårats för ryska bössor, men staden var ointagen. Efter diplomatiska förhandlingar kapitulerade den ryska besittningen på natten till den 8 januari.

Stormningen av Veprik ledde inte till något annat än att den ur strategisk synpunkt icke betydelsefulla staden togs över av svenska trupper, att över tusen svenskar stupade samt att över tusen ryssar blev svenska krigsfångar. Efter några dagar brände också svenska trupper ner staden.
Visa - Diskussion - historik Midvinterblot är en målning av Carl Larsson. Motivet är hämtat från Ynglingatal som beskriver hur svearnas kung Domalde låter sig offras i Uppsala tempel efter år av missväxt. Larsson hade avsett att tavlan skulle sättas upp i den övre trapphallen på Nationalmuseum i Stockholm. Av olika anledningar blev tavlan slutligen refuserad 1916. Sedan 1997 hänger dock tavlan på Nationalmuseum. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik


Vecka 195 maj - 11 maj

Matvaror från regionen Franche-Comté
Matvaror från regionen Franche-Comté

Det franska köket är mat från nationen Frankrike. Det anses vara ett av världens förnämsta kök och har utvecklats under många hundra år av social och politisk förändring. Under medeltiden kännetecknades det av extravaganta banketter med rikligt utsmyckade och starkt kryddade maträtter som tillagades av kockar som Guillaume Tirel. Under franska revolutionen minskade användningen av kryddor och ersattes successivt av örter och mer raffinerade matlagningsmetoder där kockar som François Pierre La Varenne ledde vägen och senare blev vidareutvecklade av kockar i Napoleon Bonapartes tjänst samt Marie-Antoine Carême.
Visa - Diskussion - historik

Beirut 1978
Beirut 1978

Inbördeskriget i Libanon var ett inbördeskrig med framträdande inslag av utländsk milis som utspelades i Libanon med varierande intensitet 1975-1990. Det var ett svårgripbart krig mellan olika folkgrupper och politiska partier i landet vilka ingick allianser med varandra, och med utländska stödtrupper. Allt medan kriget pågick ändrades allianserna hastigt och oförutsägbart. De inhemska parterna utgjordes av shiitiska, palestinska, maronitiska, sunnimuslimska och drusiska grupper. Mellan grupperna fanns dock oenigheter, och mot slutet av kriget hade nästan varje part varit allierad och så småningom förrått varje annan part åtminstone en gång. Utländska parter var framför allt Syrien, Israel, Iran, Irak och USA.

Konflikten förvärrades av demografiska förändringar, palestinska flyktingströmmar mellan 1948 och 1970, strider mellan de kristna och muslimerna, Israel-Libanon-konflikten, samt att Syrien och PLO blandade sig i. Efter en kort vapenvila 1976, genom medling av Arabförbundet, fortsatte striderna, framför allt i södra Libanon, som först ockuperades av PLO, sedan av Israel.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 2012 maj - 18 maj

Rödögd bladgroda
Rödögd bladgroda

Rödögd bladgroda (Agalychnis callidryas) är en art i familjen lövgrodor. Arten beskrevs först av den amerikanske herpetologen Edward Drinker Cope 1862.

Grodan är en trädlevande lövgroda som trots sina starka färger inte är giftig. De kan simma och är bra på att klättra i träd tack vare sugkoppar på tårna. Den rödögda bladgrodans mest utvecklade sinne är synen, men de litar även mycket till känseln. De är nattaktiva grodor och under dagen vilar de enskilt eller i mindre grupper på undersidan av stora blad där de söker skydd från rovdjur. Grodan är väl kamouflerad i den gröna lövverket där den ligger hopkrupen med de färgglada armarna och benen invikta under kroppen. Även de klart röda ögonen måste döljas och detta sker med hjälp av ett undre ögonlock som fälls upp vid vila.
Visa - Diskussion - historik Cher, född Cherilyn Sarkisian LaPierre 20 maj 1946 i El Centro, Kalifornien, är en amerikansk sångerska och skådespelarska.

Cher blev känd i mitten av 1960-talet då hon och hennes man Sonny Bono utgjorde duon Sonny & Cher. Sedan dess har hon haft en solokarriär som artist och under början av 1980-talet började hon även satsa seriöst på skådespeleri, vilket lett till att hon belönades med en Oscar för rollen i Mångalen år 1987. Hennes musikkarriär har genomgått flera stilbyten och haft många upp- och nedgångar. Hennes mest framgångsrika comeback kom 1998 med discoskivan Believe.

Hon har också gjort sig känd för sin utmanande klädstil, ofta av designern Bob Mackie, sina tatueringar och sina skönhetsoperationer.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 2119 maj - 25 maj


Beboelig zon (engelska: Habitable zone, HZ) är inom astronomi en region i rymden där förhållandena är fördelaktiga för att upprätthålla liv. Det finns två regioner som anses behöva uppfyllas samtidigt för att det ska vara troligt att liv ska existera. Dessa är den cirkumstellära beboeliga zonen inom ett solsystem och den galaktiska beboeliga zonen i galaxen (dock är forskning på främst den senare punkten tunn). Zonen kallas också "ekosfär", "gröna bältet" eller "Guldlockzonen" (eftersom det vare sig är för varmt eller för kallt utan precis lagom). I vårt eget solsystem anses den beboeliga zonen sträcka sig från 0,95 till 1,37 AU vilket innebär att jorden befinner sig ganska nära den inre gränsen.
Visa - Diskussion - historik

Nightwish

Nightwish är ett symphonic power metal-band från Kides i östra Finland, grundat 1996.

Bandets metal-musik med Tarja Turunens operaskolade röst har rönt stora framgångar i främst Finland, men också i resten av världen. I och med albumet Once (2004) nådde de en bred publik i framförallt Norden, men även i övriga Europa. Nightwish anses vara ett av banden som i slutet av 1990-talet hjälpte till att öka populariteten av symphonic metal. Bandet är mest känt för sina internationella hits Nemo, Wish I Had an Angel och Sleeping Sun. Även om Nightwish har varit stora i sitt hemland sedan sin första singel, The Carpenter (1997), blev de inte berömda utomlands förrän efter albumen Oceanborn och Wishmaster, som släpptes 1998 respektive 2000.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 2226 maj - 1 juni

Stat är en uppsättning institutioner som innehar auktoriteten att upprätta reglerna för att regera folket i ett eller flera länder, och som innehar intern eller extern suveränitet över ett givet område. Enligt Max Webers tongivande definition, har en stat våldsmonopol, och därför har staten en armé, statsförvaltning eller statlig byråkrati, domstolar och poliser. När personer tar rättvisan i egna händer, i strid mot staten, enskilt eller genom icke-statliga arméer, betraktas detta som statsförfall.

I internationell rätt brukar andra staters erkännande av en stats oberoende betraktas som nyckeln till suveränitet. Eftersom en stat har flera åtaganden som måste förvaltas och finansieras, har stater bland annat beskattningsrätt, och fungerar som arbetsgivare (den offentliga sektorn).
Visa - Diskussion - historik

Makarios III

Makarios III (grekiska Μακάριος Γ`), officiellt biskopsnamn för Michail Christodoulou Mouskos (Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος), född 13 augusti 1913 i Panagia nära Pafos, död 3 augusti 1977, var en cypriotisk präst och politiker. Han var Cyperns ärkebiskop (19501977) och det självständiga Cyperns förste president (1960–1977).

Den 18 september 1950 valdes Makarios till ärkebiskop av Cypern. I den befattningen var han inte bara det officiella överhuvudet för Ortodoxa kyrkan på Cypern, utan även etnark, de facto nationell ledare för grekcyprioterna. Denna högst inflytelserika position placerade Makarios i centret av politiken på Cypern. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik


Vecka 232 juni - 8 juni

Svartbjörn

Svartbjörn (Ursus americanus) är en art i rovdjursfamiljen björnar. De lever i Nordamerika och är allätare. Svarbjörnen äter i huvudsak växter och insekter men även kadaver samt mindre däggdjur, fåglar och ödlor. I sitt levnadsområde kallas djuret för black bear eller baribal. Svartbjörnen är mindre till storleken än den närbesläktade grizzlybjörnen och anses också vara mindre aggressiv. Svartbjörnens päls är i allmänhet svart men den kan även vara brun eller till och med vit. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik Lissabonfördraget (även Reformfördraget) är ett föreslaget fördrag som ska justera Europeiska unionens nuvarande fördrag. Fördraget undertecknades av EU:s stats- och regeringschefer den 13 december 2007 och är tänkt att ratificeras under 2008, så att det kan träda i kraft innan Europaparlamentsvalet 2009.

Fördraget om upprättande av en konstitution för Europa, den föreslagna EU-konstitutionen, skrotades i och med att ratificeringsprocessen misslyckades i Frankrike och Nederländerna under 2005. Totalt hade 18 av EU:s medlemsstater ratificerat konstitutionen men eftersom det krävdes samtliga länders godkännande kunde konstitutionen inte träda i kraft. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik


Vecka 249 juni - 15 juni

Paleolitisk konst

Paleolitikum, eller äldre stenåldern (latiniserad ordbildning av grek. παλαιός palaios ’gammal’ och λιθικός lithikós ’som rör stenar’), är en arkeologisk period. Den inleddes för omkring 2,3 miljoner år sedan, med de äldsta bevisen för redskapstillverkning, och varade till omkring år 10 000 f.Kr., den senaste istidens slut. Paleolitikum är den första av stenålderns underavdelningar och delas i sin tur in i tidig-, mellan- och senpaleolitikum. Därefter följer beroende på region Neolitikum, Mesolitikum eller Epipaleolitikum. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik

Öl är den äldsta kända alkoholdrycken och har producerats i uppskattningsvis 7 000 år. Det första ölet skapades troligtvis då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med vilda jästsvampar. Den moderna bryggeritekniken utvecklades i huvudsak i kloster under medeltiden och de största tekniska framstegen i industrialiserandet av bryggprocessen skedde under 1700- och 1800-talen. Bryggeriindustrin är idag en multinationell miljardindustri med Kina som största producentland.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 2516 juni - 22 juni

Olofskyrkan ligger invid Hestefjorden mellan Streymoy, Hestur och Koltur

Kirkjubøur (danska: Kirkebø) är Färöarnas viktigaste historiska ort. Bygden ligger på ön Streymoys sydvästra kust med utsikt över till öarna Hestur och Koltur.

Under medeltiden var Kirkjubøur biskopssäte och därmed landets andliga och kulturella centrum.

Fram till 2005 var Kirkjubøur en egen kommun tillsammans med närliggande Velbastaður, men idag tillhör de Torshamns kommun. Kirkjubøur har idag omkring 80 invånare. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik

Formel 1

Formel 1 eller kort F1 är tävlingar på asfalterade banor med ensitsiga bilar med friliggande hjul och i övrigt konstruerade enligt FIA:s bestämmelser. Samtliga tävlingar i sporten ingår i världsmästerskapet i formel 1, vars officiella namn på engelska är FIA Formula One World Championship.

Formel 1 har sitt ursprung i Europa men har utvecklats till en global sport med tävlingar i Asien, Australien, Nordamerika och Sydamerika, även tävlingar i Afrika har arrangerats. Världsmästerskap i formel 1 anordnas årligen sedan 1950. En säsong har länge bestått av 16 deltävlingar, Grand Prix, men i Formel 1-VM 2004 utökades den till 18 och i Formel 1-VM 2005 till 19 lopp. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik


Vecka 2623 juni - 29 juni

En ask

Ask (Fraxinus excelsior) är ett stort lövträd som räknas till de ädla träden. Dess löv slår ut med en skir grönska sist av alla träd och faller först.

Asken förekommer i Europa, Mindre Asien och Kaukasus. I Alperna förekommer den upp till en höjd på mellan 1 400 och 1 600 meter över havet, beroende på breddgrad. I Sverige når trädets utbredningsområde så långt norrut som till Värmland och Hälsingland och i Norge till Trondheimstrakten, men finns i Finland endast i de sydligaste delarna av landet. Asken växer framför allt på platser med riklig nederbörd och näringsrik kalkhaltig jord (med högt pH-värde), där den kan bilda frodiga skogar. (läs mer ...)
Visa - Diskussion - historik

Bulgarien är en republik i sydöstra Europa som gränsar till Grekland, Serbien, Makedonien, Rumänien och Turkiet och har kust mot Svarta havet.

Bulgarien ligger på nordöstra delen av Balkanhalvön och har en yta på 110 910 kvadratkilometer. Bulgarien har cirka 7,3 miljoner invånare. Största stad och huvudstad är Sofia med 1,4 miljoner invånare. Därefter kommer Plovdiv med cirka 382 000 invånare och hamnstaden Varna med 326 000 invånare. Det nuvarande statsskicket är demokratisk republik. Bulgarien är medlem i både Nato och EU sedan 2004 respektive 2007.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 2730 juni - 6 juli


Euro (€) är Europeiska unionens officiella valuta, som används i 15 av Europeiska unionens medlemsstater, det så kallade euroområdet (Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike). Den används också i tre andra länder, som har formella avtal med EU, samt inofficiellt i ytterligare tre länder. Således är den gemensam valuta för mer än 320 miljoner européer.
Visa - Diskussion - historik

Adolf Hitler
Adolf Hitler

Adolf Hitler, född 20 april 1889 i Braunau am Inn, Österrike, död genom självmord 30 april 1945 i Berlin, Tyskland, var en tysk-österrikisk politiker. Han var ordförande för Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) 1921–1945, Tysklands rikskansler 1933–1945 och Tysklands ledare (Führer) och diktator 1934–1945.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 287 juli - 13 juli

Plogen är ett jordbruksredskap som länge har spelat en central roll i ekonomins utveckling.
Plogen är ett jordbruksredskap som länge har spelat en central roll i ekonomins utveckling.

Det ekonomiska tänkandets historia handlar om hur människans syn på egendom, arbete och andra ekonomiska områden har utvecklats genom historiens gång. De äldsta skriftliga källorna till ekonomiskt tänkande som finns, en del assyriska texter, härstammar från drygt 4 000 år sedan.

I och med kristendomens ökade inflytande påverkades även den ekonomiska sfären. Bibeln förbjuder upptagande av ränta och innehåller passager med strikta regler angående arbetsmoral. Bibeln skulle komma att ha en långvarig inverkan på det ekonomiska tänkandet; skolastikerna stödde sig på Bibeln som den slutgiltiga och ovedersägliga källan till rätt och fel inom ekonomin.
Visa - Diskussion - historik

Matvaror från regionen Franche-Comté
Matvaror från regionen Franche-Comté

Det franska köket är mat från nationen Frankrike. Det anses vara ett av världens förnämsta kök och har utvecklats under många hundra år av social och politisk förändring. Under medeltiden kännetecknades det av extravaganta banketter med rikligt utsmyckade och starkt kryddade maträtter som tillagades av kockar som Guillaume Tirel. Under franska revolutionen minskade användningen av kryddor och ersattes successivt av örter och mer raffinerade matlagningsmetoder där kockar som François Pierre La Varenne ledde vägen och senare blev vidareutvecklade av kockar i Napoleon Bonapartes tjänst samt Marie-Antoine Carême.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 2914 juli - 20 juli

Wolfgang Amadeus Mozart, rekonstruktion av Barabara Krafft från 1819 (den bild som anses vara mest lik Mozart)
Wolfgang Amadeus Mozart, rekonstruktion av Barabara Krafft från 1819 (den bild som anses vara mest lik Mozart)

Wolfgang Amadeus Mozart eller Wolfgang Amadé Mozart, döpt Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart, född 27 januari 1756 i Salzburg, nuvarande Österrike, död 5 december 1791 i Wien, Österrike, var kompositör, underbarn, pianist och violinist.

Mozart var en av de viktigaste kompositörerna i den wienklassiska stilen och är för eftervärlden ett av de stora namnen i musikhistorien. Hans enorma produktion (som omfattar över 600 kända verk) innehåller verk som av många anses som kronan av symfonisk, kammar-, piano-, opera- och körmusik. Många av hans verk står i centrum av den klassiska standardrepertoaren.
Visa - Diskussion - historik

Linux, alternativt GNU/Linux, är ett operativsystem som till största delen består av fri programvara. Det består av programmen från GNU-projektet, kärnan Linux samt annan programvara. Det är ett av de mer framstående exemplen på vad utveckling med fri programvara och öppen källkod kan åstadkomma.

En linuxdistribution är en samling programvara som förutom kärnan och GNU-systemet innehåller det som behövs för att få ett komplett, fungerande datorsystem. Det finns ett stort antal distributioner skapade av företag, privatpersoner och öppna projekt. Vissa distributioner är tänkta att användas på skrivbordsdatorer och innehåller kompletta skrivbordsmiljöer med office- och multimediaprogram, andra är avsedda för servrar. Det finns även speciella distributioner för mobiltelefoner och handdatorer.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 3021 juli - 27 juli

George Walker Bush, född 6 juli 1946, är USA:s nuvarande president. Före sin politiska karriär var han affärsman inom oljebranschen och delägare i basebollaget Texas Rangers.

Bush valdes till Texas guvernör redan år 1994 och blev omvald 1998. 2000 nominerades han till Republikanernas presidentkandidat och vann över demokraten Al Gore i det jämna och omdiskuterade valet samma år. 2004 blev Bush omvald till president då han besegrade utmanaren John Kerry. Bushs nuvarande, andra mandatperiod löper ut i januari 2009.
Visa - Diskussion - historik

Kylargrillen på en BMW 330i Coupé 2007.
Kylargrillen på en BMW 330i Coupé 2007.

BMW, Bayerische Motoren Werke AG, är en tysk bil- och motorcykeltillverkare med huvudkontor i München. Företaget äger även Rolls-Royce och Mini. BMW är involverade i flera motorsporter, bland annat formel 1 där de sedan 2005 äger majoriteten i BMW Sauber.

BMW:s huvudkonkurrenter är bland andra Mercedes-Benz, Audi, Lexus, Alfa Romeo, Volvo, Infiniti, Acura och Jaguar.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 31 - 28 juli 20083 augusti 2008

Karta över Guyana

Guyana, tidigare Guayana, är en stat i nordöstra Sydamerika vid Atlanten. Guyana gränsar till Brasilien, Surinam och Venezuela. Surinam gör anspråk på områden i östra Guyana och Venezuela på områden i västra delen. Guyanas kontakter med Brasilien är dock goda. Guyana är ett indianskt ord som betyder "vattnens land" vilket stämmer bra då Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder enligt vattenindex. Guyana har även många floder i sitt inland och i bergen i väster kan man hitta Monte Roraima, där gränserna för Guyana, Brasilien och Venezuela möts. Området är känt för sina vattenfall, där Kaieteurfallet är ett av världens högsta med sina 226 meter i total fallhöjd. (läs mer ...)
Visa - Diskussion - historik

Federer och Williams

Tennis är ursprungligen en engelsk racketsport som spelas på en plan antingen inom- eller utomhus. Planen är en rektangulär bana med en spelare på varsin sida om nätet (herr- eller damsingel) eller med två spelare på varje sida (herr- eller damdubbel och mixed dubbel). Spelet uppfanns 1873 av den brittiska majoren Walter Clopton Wingfield (1833-1912) med den mycket gamla racketsporten real tennis som förebild. Spelet populariserades snabbt och fick under 1880-talet internationell spridning, främst inom den engelsktalande världen, senare till andra länder. Redan 1877 spelades det första mästerskapet i Wimbledon. Turneringen betraktas i dag som den främsta av de fyra årliga så kallade Grand Slam-turneringarna (Wimbledonmästerskapen, Australiska öppna, Franska öppna och US Open). Redan 1896 fanns tennis med på det olympiska programmet. (läs mer ...)
Visa - Diskussion - historik


Vecka 32 - 4 augusti 200810 augusti 2008

Kinesiska tecken

Kinesiska (汉语/漢語, 华语/華語, eller 中文, pinyin: hànyǔ, huáyǔ eller zhōngwén) är ett sinotibetanskt språk. Även om kinesiska betraktas som ett enda språk av kulturhistoriska skäl, så skiljer sig många av dess dialekter åt lika mycket som exempelvis germanska språk gör inbördes. Alla dialekter har dock ett gemensamt skriftspråk, med endast mindre inofficiella variationer för dialektala ord eller regional slang.

Närmare en femtedel av världens befolkning talar någon form av kinesiska som modersmål, vilket gör det till världens mest talade språk om man går efter modersmålstalare. Som standardkinesiska har språket officiell status i Kina och Taiwan och är ett av fyra officiella språk i Singapore samt ett av sex officiella språk i FN. I form av standardkantonesiska är kinesiska tillsammans med engelska officiellt språk i Hongkong och tillsammans med portugisiska i Macao. (läs mer ...)
Visa - Diskussion - historik
Ronja Rövardotter är en roman av Astrid Lindgren från 1981. Huvudpersonen Ronja är en flicka i 10-årsåldern vars uppväxt läsaren får följa under två somrar och en vinter. Hon är dotter till en rövarhövding och boken handlar om hur hon blir självständig och gör uppror mot fadern. Den filmatiserades 1984 med Tage Danielsson som regissör.

Romanen skildrar unga människors upptäckarglädje och klarsynta revolt mot världens orättvisor och vuxnas trångsynthet. Den bjuder på ett ovanligt porträtt av en både ömsint, patriarkal och svensk far och ett uppfriskande könsrollsöverskridande porträtt av en teknisk, handelskraftig och rolig dotter. (läs mer ...)
Visa - Diskussion - historik


Vecka 33 - 11 augusti 200817 augusti 2008

Ordet "Bulgarien" skrivet med kyriliska alfabetet
Ordet "Bulgarien" skrivet med kyriliska alfabetet

Bulgariska är ett sydslaviskt språk som talas i framför allt Bulgarien, där det är officiellt språk. Bulgariska är närmast besläktat med makedonska och skrivs med en variant av det kyrilliska alfabetet. Bulgariskan är det enda officiella språk inom EU som skrivs med det kyrilliska alfabetet.

Serbiska är ett annat sydslaviskt språk som också är nära besläktat med bulgariska. Till skillnad från serbiska betraktas makedonska, i vissa sammanhang särskilt av bulgarer, fortfarande som en bulgarisk dialekt. Medelbulgariskan påverkade starkt kyrkslaviskan och därigenom även det äldre ryska språket. I ryskan finns en hel del bulgariska lånord, hämtade från den gemensamma liturgiska språket kyrkslaviska, som är en form av fornbulgariska. Bulgariskan har genomgått en utveckling som gör att den grammatiskt skiljer sig mycket från de flesta slaviska språk, till exempel genom att kasusböjningen i stort sett avskaffats, bestämd artikel har utvecklats samt nya kategorier har tillkommit i verbsystemet.
Visa - Diskussion - historik

Fritz Sauckel på de anklagades bänk i Nürnberg
Fritz Sauckel på de anklagades bänk i Nürnberg

Fritz Sauckel, egentligen Ernst Friedrich Christoph Sauckel, född 27 oktober 1894 i Haßfurt am Main, Tyskland, död 16 oktober 1946 i Nürnberg (avrättad), var en tysk nazistisk politiker; Gauleiter i Thüringen 1927-1945, riksdagsledamot 1933. Innehavare av honorärtiteln Obergruppenführer (general) inom SA och SS.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 34 - 18 augusti 200824 augusti 2008

klassrum

Utbildning är en beteckning på den, ofta målinriktade, process där någon genom systematisk undervisning och träning skaffar sig kunskaper, bildning och färdigheter. Med Lev Vygotskijs syn innebär all utbildning att individen fostras till förståelse av den kulturella begreppsvärlden.

Utbildning bedrivs i en mängd olika former världen över, och allas rätt till utbildning räknas till de mänskliga rättigheterna. Enligt en internationell standard är utbildningssystemet som regel indelat i grundskola (eller primärskola), sekundärskola (ett stadium motsvarande gymnasieskola), och högskola eller universitet. Till detta kommer utbildning under tidig barndom, förskola. Sekundärskolan kan vara en yrkesskola, ett gymnasium eller förberedande skola inför universitet. Därtill brukar möjlighet till vuxenutbildning finnas, samt specialskolor och särskolor. I vissa länder finns möjlighet till hemundervisning som alternativ till reguljär skola. mer...
Visa - Diskussion - historik

Industrihallen

På initiativ av Norrköpings Fabriksförening och Handtverksförening beslöts att i sammanhang med det tjugonde allmänna svenska lantbruksmötet anordna en allmän svensk konst- och industriutställning i Norrköping 1 juni15 september 1906. Den öppnades av kronprins Gustaf och var i huvudsak förlagd till området söder om Sylten. Arkitekten Carl Bergsten ritade utställningens huvudbyggnader, såsom Industrihallen à 7 500 m2 med plats för cirka 630 utställare och Konsthallen med en öppen gård och drygt 25 salar för visning av skulpturer och tavlor (sammanlagt över 1 000 alster, om man räknar med skulpturerna), samt entrébyggnaderna och Jaktpaviljongen. Werner Northun ritade Maskinhallen à 3 600 m2, Huvudrestaurangen, med platser i matsalarna för omkring 400 personer, på Syltberget och Thaliatemplet (utställningens teater med 500 sittplatser - klaffstolar). Denna sommar arbetade Moa Martinson såsom servitris på Huvudrestaurangen och har i boken Kungens rosor berättat om denna period. mer...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 35 - 25 augusti 200831 augusti 2008

ringduva

Ringduva (Columba palumbus) är den största och mest utspridda duvarten i Europa. Ringduvan förekommer i de flesta typer av skog och har på senare år förflyttat sig till mänsklig bebyggelse, såsom parker och trädgårdar.

Förutom sin storlek särskiljs ringduvan från tamduvan bland annat genom ett större bröst, längre stjärt, och ett proportionellt mindre huvud. Ibland kan arten även förväxlas med den liknande skogsduvan, som till skillnad från ringduvan saknar en vit halsfläck. Ringduvans läte utgörs av ett femstavigt hoande, och dess flykt är snabb med klippande vingslag.

Ibland anses ringduvan som ett skadedjur, då de ofta i grupp livnär sig av utsädet på nysådda åkrar och förorenar mogna grödor med sin spillning. Fågeln är också ett välkänt villebråd bland jägare. mer...
Visa - Diskussion - historik

Eslöv

Eslöv är en tätort och centralort i Eslövs kommun i Skåne län. Eslöv är Sveriges 70:e största tätort, och fick år 1911 stadsrättigheter. Staden har en växande befolkning på runt 16 800 (2006), och fungerar som en förort till de närliggande städerna Malmö och Lund. Eslöv var länge en mindre by, men dess befolkning växte när Södra stambanan 1858 drogs fram till Eslöv, och staden var under många år en betydelsefull järnvägsknut.

Namnet Eslöv sägs vara en sammansättning av äsir, som betyder åsbon, och lef som betyder arvegods och betyder därmed åsbons arvegods. En annan och tidigare tolkning av ortnamnet var en sammansättning av egennamnet Æse och ordet lef. Första gången Eslöv (Hæsleff) omnämndes i skrift var på 1100-talet i ett dokument som handlar om då ärkebiskop Eskil i Lund 1145 invigde högaltaret i Lunds domkyrka. mer...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 36 - 1 september 20087 september 2008

"Life on the Fast Lane", också känd som "Jacques To Be Wild", är det nionde avsnittet av den första säsongen av den amerikanska tecknade komediserien The Simpsons. Det sändes för första gången på FOX den 18 mars 1990. Manuset skrevs av John Swartzwelder och det regisserades av David Silverman. Albert Brooks gjorde en gästroll som Jacques, i eftertexterna krediterades han som A. Brooks. Avsnittet handlar om hur Marge Simpson förblindas av Jacques, en fransk bowlinginstruktör. 1990 vann avsnittet en Emmy Award för Outstanding Animated Program (For Programming One Hour or Less).
Visa - Diskussion - historik

Judendomens historia är historien om judarna, deras tro och kultur och innefattar enligt traditionen en tid på drygt 4 000 år. Särskilt för den äldre tiden saknas arkeologiska lämningar eller oberoende urkunder som kan bekräfta uppgifterna i Gamla testamentet, vilka ifrågasätts av många arkeologer och historiker. Judarnas historia är centrerad i området omkring det som nu utgör staten Israel. Judarna befann sig ofta i krig med sina grannländer, vilket kom att prägla deras historia. Under den romerska perioden skingrades judarna och spreds över världen i den så kallade diasporan. Judendomen överlevde, men förföljelser som kulminerade i Förintelsen väckte tanken om ett nytt nationellt hem. Den moderna staten Israels historia behandlas särskilt i artikeln Israels historia.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 37 - 8 september 200814 september 2008

Epikuros förespråkade hedonism i antikens Grekland.
Epikuros förespråkade hedonism i antikens Grekland.

Hedonism (av grek. hedone "njutning", "lustkänsla") är namnet på en rad filosofiska och psykologiska teorier som alla behandlar njutning centralt. Psykologisk hedonism är teorin om att njutning och lidande är det enda intrinsikalt motiverande, etisk hedonism är teorin om att mängden resulterad njutning är den enda adekvata måttstocken på en handlings- eller persons godhet. Värdeteoretisk hedonism är teorin om att njutning är det enda intrinsikalt värdefulla. Dessutom talar man idag ofta om vad som utgör ett gott liv, eller vad som bidrar till ens välmående ("well-being"), och hedonistens svar är då att njutning är det enda intrinsikalt värdefulla för hur bra en persons liv går. Idag ses hedonismen som en av de tre mest betydelsefulla teorierna om välmående, bredvid begärs-relaterade ("desire") teorier och objektiv lista-teorier.
Visa - Diskussion - historik

Finlandiahuset

Arkitektur i Finland beskriver konstruktionen av anläggningar i Finland och byggnadskonst gjord av finländska arkitekter. Den finländska arkitekturen är främst baserad på läget och platsers naturliga egenskaper. De flesta influenser har kommit från utlandet och formats för att passa finländska förhållanden. I få europeiska länder har arkitekturen under 1900-talet påverkat det urbana landskapet så mycket som i Finland och endast 12 procent av byggnadsbeståndet är byggt före självständigheten 1917.

Det första internationella genombrottet för finländsk arkitektur skedde under världsutställningen i Paris år 1900. Då var nationalromantiken den dominerande stilen. Från och med 1930-talet blev funktionalismen symbolen för byggandet av en modern och självständig nation, vilket följdes av modernismen på 1950-talet. mer...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 38 - 15 september 200821 september 2008

Augusti 2006, amatörastronomer vid Delawarefloden beundrar natthimlen under meteorregnet Perseiderna.
Augusti 2006, amatörastronomer vid Delawarefloden beundrar natthimlen under meteorregnet Perseiderna.

Amatörastronomi är studier av astronomiska objekt och fenomen som utförs icke yrkesmässigt, med eller utan hjälpmedel. Amatörastronomen har inte astronomin som en primär källa för sin försörjning utan ägnar sig åt astronomi enbart av intresse. Många amatörastronomer är nybörjare medan andra har en hög examen inom astronomi och/eller arbetar tillsammans med professionella astronomer. Det är inte alltid lätt att dra en skarp linje mellan amatörer och professionella inom astronomin, bland annat på grund av att vissa yrkesverksamma astronomer påbörjat sin karriär som amatörer. Amatörastronomi associeras vanligen med studier av natthimlen när de flesta himlakroppar och fenomen på himlen är synliga, men det finns amatörastronomer som också arbetar under dagen med till exempel studier av solfläckar och solförmörkelser. Ibland används inte mer än blotta ögat vid nattstudierna men många använder kikare, teleskop och andra instrument.
Visa - Diskussion - historik

Turkos med grön färg och därför av lägre klass. Omkring 2,5 centimeter.
Turkos med grön färg och därför av lägre klass. Omkring 2,5 centimeter.

Turkos är ett blått- till grönfärgat kryptokristallint, sekundärt fosfatmineral med den kemiska sammansättningen CuAl6(PO4)4(OH)8·4H2O. Turkos är sällsynt och finare fyndigheter är dyrbara. Dess unika färgton har gjort att den använts till smycken och dekorativa inlägg under flera tusen år. Liksom fallet är för många andra opaka halvädelstenar har syntetisk turkos och imitationer, som kan vara mycket svåra att skilja från naturlig turkos, i modern tid gjort att dess popularitet minskat. Ordet "turkos" är gammalt och kommer förmodligen från franskans pierre turquoise, "turkisk sten", vilket bygger på en missuppfattning – turkos förekommer inte i Turkiet men handeln mellan turkarna och Västeuropa gjorde att den kom att associeras med Mindre Asien.
Visa - Diskussion - historik


Vecka 39 - 22 september 200828 september 2008

Östra stambanan vid Malmslätt nära Linköping 2005.
Östra stambanan vid Malmslätt nära Linköping 2005.

Järnväg är ett spårbundet transportmedel på särskild banvall för gods eller passagerare. Tågen dras av lokomotiv eller motorvagnar drivna med elmotor, förbränningsmotor, ångmaskin eller i vissa fall ångturbin. I lokomotivet/motorvagnen sitter en lokförare och kör, och i vissa vagnar sitter passagerare medan andra vagnar är fyllda med last. Numera skiljer man ofta på persontåg ("passagerartåg") och godståg. Sedan slutet av 1800-talet drivs allt fler tåg med elmotor i stället för ångmaskin, och numera är tåg drivna med ångmaskin mycket sällsynta på de flesta håll i världen. Järnvägen betraktas som en viktig del av samhällets infrastruktur.
Visa - Diskussion - historik
Harry Harlow, född 31 oktober 1905, död 6 december 1981, var en amerikansk psykolog. Harlows forskning på rhesusapor visade bland annat på vikten av nyfikenhet och trygghet vid inlärning och att människans basala behov utgörs av mer än bara föda och sömn. Harlow vann stort erkännande för sina resultat och belönades med flera priser, bland annat National Medal of Science. Harlow är mest känd för sina experiment på rhesusapor som demonstrerade vikten av omvårdnad och närhet i primaters tidiga utveckling. I dessa experiment togs apungar från sina mödrar och isolerades. Merparten av forskningen skedde på University of Wisconsin-Madison, där han arbetade med psykologen Abraham Maslow. I några av Harlows experiment ingick att låsa in apungarna i den sociala isoleringscellen Förtvivlans bur, som förhindrade dem från att ha någon som helst kontakt med andra levande apor eller människor. Apungarna lämnades ensamma i upp till 24 månader och utvecklade allvarliga störningar. Experimenten var kontroversiella och en del forskare har angett dem som en viktig faktor för den framväxande djurrättsrörelsen. William Mason, som arbetade med Harlow, har berättat att: "Harlow lät dessa experiment pågå till en punkt där det var uppenbart /../ att alla med respekt för liv eller människor skulle finna detta stötande."
Visa - Diskussion - historik


Vecka 40 - 29 september 20085 oktober 2008

Costa Ricas flagga.

Costa Rica, officiellt Republiken Costa Rica (spanska: Costa Rica eller República de Costa Rica), är en republik i Centralamerika. Landet gränsar till Nicaragua i norr, Panama i sydöst, Stilla havet i väst och syd, samt till Karibiska havet i öst. San José är landets huvudstad och även den största staden i Costa Rica med cirka en tredjedel av befolkningen i storstadsområdet.

Costa Rica var det första landet i världen att författningsenligt avskaffa sin armé, något som består än idag. År 2007 tillkännagav Costa Ricas regering att de till 2021 vill bli det första koldioxidneutrala U-landet i världen. Trots att landet till ytan är ett av de mindre länderna i världen, endast en tiondel så stort som Sverige, är det ett av de de biologiskt rikaste, med cirka 5% av alla världens arter. Costa Rica är beläget på det centralamerikanska näset, 10° norr om ekvatorn och 84° väster om nollmeridianen. Landet innefattar även ett flertal öar. Den stora ön Cocos Island (24 kvadratkilometer) sticker ut på grund av dess avstånd från den kontinentala landmassan (500 km från Puntarenas kust), emellertid så är Cocos Island inte Costa Ricas största ö. mer...
Visa - Diskussion - historik

Besättningsmännens gravar på Beechey.

Franklinexpeditionen var en brittisk upptäcktsresa för att utforska Arktis och som under ledning av kapten sir John Franklin lämnade England 1845. Franklin var marinofficer och en erfaren forskningsresande och hade tjänstgjort under tre tidigare Arktisexpeditioner, varav de två sista som befälhavare. Hans fjärde och sista resa genomfördes då han var 59 år gammal och var tänkt att gå genom den sista outforskade delen av Nordvästpassagen. Hela expeditionen, Franklin och 128 besättningsmän, omkom till följd av både naturliga och onaturliga orsaker efter att deras fartyg frusit fast i isen i Victoriasundet nära King Williams land i norra Kanada.

Trots den misslyckade expeditionen framställde viktoriansk media Franklin som en hjälte. Sånger skrevs om honom, statyer restes i hans hemstad Spilsby och London, och Tasmanien gav honom förtjänsten för att ha upptäckt Nordvästpassagen. Franklins försvunna expedition har varit temat i många konstverk, dikter, noveller, romaner och TV-dokumentärer. Den viktigaste omedelbara konsekvensen av den sista Franklinexpeditionen var kartläggningen av flera tusen kilometer dittills outforskad kust. Richard Cyrax skrev att expeditionens försvinnande troligen gav mer geografisk kunskap än vad en lyckad expedition skulle ha gjort. mer...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 41 - 6 oktober 200812 oktober 2008

Julius Caesar.

Gaius Julius Caesar född 13 juli 100 f.Kr. i stadsdelen Subura i Rom, död 15 mars 44 f.Kr. i Rom (mördad), var en romersk militär, härförare och statsman, diktator som kom att spela en stor roll då den romerska republiken omformades till det romerska kejsardömet. Han är även benämnd Julius, Gaius Julius, Gaius Caesar och Divus Julius. Hans namn har givit upphov till ordet "kejsare" och dess motsvarighet på många språk, liksom till månaden juli.

Julius Caesar gjorde en enastående karriär som romersk politiker. Han blev utnämnd till folktribun tidigt, men hans första betydande och allmänt erkända titel imperator tilldelades honom år 60 f.Kr. och innehade sedan en rad konsulskap. Därtill var han ståthållare i Sydgallien. Han adopterade släktingen Octavianus, den blivande kejsaren Augustus. Tillsammans med Kleopatra fick han sonen Caesarion Ptolemaios. Namnet Caesarion fick pojken av sin far, och namnet Ptolemaios fick han från Cleopatras yngre bror Ptolemaios XIII som härskat i Egypten och dött under de stridigheter som uppstod då Cleopatra tog makten med hjälp av Julius. Idus martiae, det vill säga den 15 mars år 44 f.Kr. mördades Caesar vid Pompejus teater i Rom. Han fick motta 23 dolkstygn av de sammansvurna, bland vilka hans förtrogne Marcus Brutus befann sig. mer...
Visa - Diskussion - historik

Politik i Tyskland.

Politik i Tyskland innebär politiska institutioner, lagstiftande organ och verkställande organ.

Förbundsrepubliken Tyskland (Bundesrepublik Deutschland) är en förbundsstat (Bundesstaat) med långtgående autonomi för de sexton olika delstaterna (Bundesländer) och deras underordnade förvaltningsnivåer. Tyskland är en parlamentarisk demokrati och valen som hålls vart fjärde år är proportionella partival med inslag av personval. Koalitioner mellan i valkampen konkurrerande partier är oftast nödvändiga för att bilda en regering.

Förbundsdagen (Bundestag) är en av kamrarna i det tyska parlamentet. Den väljer förbundskanslern (Bundeskanzler/ -in), som i sin tur bestämmer den strategiska inriktningen för förbundets in- och utrikespolitik samt föreslår förbundets statsråd. Förbundspresidenten (Bundespräsident/-in) är Tysklands statschef och har med få undantag endast representativa uppgifter.

Den nuvarande förbundskanslern är Angela Merkel (CDU) och förbundspresident är Horst Köhler (CDU). Förbundets uppgifter och institutioner samt ansvarsfördelningen mellan förbund och delstater regleras i den tyska grundlagen (Grundgesetz). Den högsta dömande instansen är förbundsförfattningsdomstolen (Bundesverfassungsgericht) som vakar över grundlagen. mer...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 42 - 13 oktober 200819 oktober 2008

Bo 87.

Bo 87 (fullständigt namn Svensk Bostadsmässa 1987 i Umeå) var en bomässa med cirka 61 000 besökare som pågick mellan 1 och 23 augusti 1987 i Umeå och var geografiskt koncentrerad till två visningsområden, Sandahöjd och Ersmark. Mässan bestod av konferenser, seminarier samt olika bostadsrelaterade projekt. Temat för mässan var Boende för generationer. Syftet med mässan var att visa sådant inom boende och byggande som var av riksintresse, att redovisa den forskning och utveckling som låg inom dessa områden, att stimulera till debatt samt att framhålla kravet på kvalitet i idé, utförande och funktion. mer...
Visa - Diskussion - historik

Drake.

Sagan om Drakens återkomst (engelska Wheel of Time) är en fantasy-bokserie skriven av Robert Jordan. Det finns 11 engelska böcker i serien, som var tänkt att omfatta 12 böcker. Robert Jordan dog i september 2007, men hans fru Harriet har gett författaren Brandon Sanderson uppdraget att skriva klart den sista boken, med förlagets medgivande. Jordan har delgett sina närstående detaljer kring hur serien ska sluta, och arbetade nästan dagligen med den de sista månaderna i sitt liv. Den sista boken i serien, A Memory of Light är planerad att ges ut hösten 2009. Eftersom varje engelsk bok är uppdelad i två svenska böcker finns det 22 böcker översatta till svenska. Den första engelska boken är översatt av Ylva Spångberg och de resterande av Jan Risheden. mer...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 43 - 20 oktober 200826 oktober 2008

Bernard Arthur Owen Williams, född 21 september 1929 i Westcliff-on-Sea, Essex, död 10 juni 2003 i Rom, var en brittisk moralfilosof, av The Times kallad "den mest talangfulle och den viktigaste brittiske moralfilosofen av sin tid." Han hade under sin karriär professurer vid Universitetet i Cambridge, University of California, Berkeley, och Oxfords universitet. Som filosof var han påverkad av Friedrich Nietzsche samt kritiker till Immanuel Kant, utilitarismen och konsekventialismen.

Williams tillbringade över femtio år av sitt liv med att försöka besvara frågan: Vad innebär det att leva väl? Detta var en fråga endast ett fåtal analytiska filosofer hade behandlat, till förmån för att fokusera på frågor om moraliska skyldigheter. För Williams var de moraliska skyldigheterna, i den mån uttrycket hade någon mening, tvungna att anpassas till handlingar som utförs av egenintresse och för att få ett gott liv. mer...
Visa - Diskussion - historik

Russells huggorm

Russells huggorm (Daboia russelii) är en giftig huggormsart som lever i Asien och är ensam art i det monotypiska släktet Daboia. Utbredningsområdet sträcker sig över hela den indiska subkontinenten, större delen av Sydostasien, södra Kina och Taiwan. Inom stora delar av dessa områden är denna art den huggorm som är farligast för människor, och sålunda den orm som orsakar flest skador och dödsfall. Den är en av de fyra farligaste indiska giftormarna, som tillsammans svarar för nästan alla dödsfall till följd av ormbett i Indien. Arten är namngiven efter doktor Patrick Russell (1726–1805), som själv beskrivit släktet och gav det dess vetenskapliga namn efter ett ord på hindi som betyder 'som ligger gömd', 'lurpassare'. För närvarande är två underarter vedertagna. mer ...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 44 - 27 oktober 20082 november 2008

Ungernrevolten var ett folkuppror i Ungern 1956 riktat mot landets dåvarande regering styrd av det kommunistiska Ungerska arbetarpartiet (Magyar Dolgozók Pártja, MDP), samt mot Sovjetunionens inflytande i Ungern. Den ägde rum mellan 23 oktober och 4 november.

Upproret inleddes med protester vilka snabbt stegrades till väpnad kamp. Upprorsmännen fick kontroll över stora delar av landet och en provisorisk regering under Imre Nagy bildades. Upproret kvästes av sovjetarmén som ingrep den 4 november och fick hjälp av ungerska säkerhetsstyrkor. Det väpnade motståndet upphörde den 10 november.

Ungernupproret visade sig bli en av kalla krigets mest framträdande händelser som visade att Sovjetunionen var berett att genom militär makt upprätthålla stabiliteten i Warszawapakten. mer...
Visa - Diskussion - historik

Comancher, från Ute-språkets kohmahts ("går emot oss"), är den traditionella benämningen på en nordamerikansk indianstam som räknas till prärieindianerna och tillhör den uto-aztekiska språkgruppen. Själva kallar de sig Numunuu ("folket", det korta "u" uttalas med dragning mot "ö"). Stammen har uppkommit före 1700 genom en successiv utbrytning från de shoshoner som vid den tiden lämnade prärien och comanchespråket kan betraktas som en shoshonedialekt. Inom det område i USA som kallades Comancheria bodde som mest under 1800-talet uppskattningsvis 20-30 000 comancher. Vid de nordamerikanska indiankrigens slut var deras antal nere i cirka 1600 individer och som lägst år 1910 fanns det 1171 comancher kvar. ► Läs mer
Visa - Diskussion - historik


Vecka 45 - 3 november 20089 november 2008

En teckning av Fustat, från Rappoports History of Egypt

Fustat (även Fostat, Al Fustat, Misr al-Fustat och Fustat-Misr, och på arabiska الفسطاط) var Egyptens första huvudstad under arabiskt styre. Staden byggdes av den arabiske generalen Amr ibn al-As omedelbart efter arabernas erövring av Egypten år 641, och innehöll Amr-moskén, Egyptens första moské. Denna moské var även Afrikas första moské då utbredningen av islam inleddes med erövringen av Egypten.

Staden nådde sin höjdpunkt under 1100-talet, då befolkningen uppgick till omkring 200 000. Den fungerade som Egyptens administrativa centrum fram till dess att dess egen vesir, Shawar, lät bränna ned staden för att förhindra att dess rikedomar föll i händerna på de invaderande korstågssoldaterna. Lämningarna anslöts så småningom till det närliggande Kairo, som hade grundats norr om Fustat år 969 då de tunisiska fatamiderna erövrade regionen och grundade den nya staden som ett kungligt område för kalifen. Området låg sedan övergivet i hundratals år och användes som soptipp. mer ...
Visa - Diskussion - historik

”Konstnären och kritikern” (ca 1565) – förmodat självporträtt

Pieter Bruegel den äldre (15271569) var en inflytelserik nederländsk renässansmålare. Han uppkallades efter platsen där han var född, men forskare har inte kunnat enas om i vilken av tre möjliga byar det var. Konstnärens namn stavas därtill på flera olika sätt. Han signerade sina verk ”Bruegel” eller ”Brueghel”, men kallades ”Narrbruegel” eller ”Bondbrueghel” av senare konsthistoriker för att särskilja honom från andra medlemmar av den målarfamilj, Bruegel, han grundat. mer ...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 46 - 10 november 200816 november 2008

Gabonhuggorm

Gabonhuggorm (Bitis gabonica), även kallad fjärilsorm, skogspufform och gabonorm är en giftig huggorm som lever i regnskogar och savanner i subsahariska Afrika. Den är den största medlemmen i släktet Bitis, världens tyngsta huggorm, har de längsta huggtänderna och den största mängden gift bland alla giftormar. Två underarter är kända. Gabonhuggormen hittas i regnskogar och närliggande skogslandskap, huvudsakligen på låg höjd, men ibland även upp till 1 500 meter över havet. Spawls et al. (2004) nämner en maximal höjd på 2 100 meter. Enligt Broadley and Cook (1975), hittas den vanligen i miljöer i närheten av sin släkting pufformen, som normalt finns i mer öppna landskap. mer ...
Visa - Diskussion - historik
Petroleum (av latinets petrus, 'klippa', och oleum, 'olja'), även kallat mineralolja, bergolja, råolja och ibland nafta (från persiskans naft), är en tunnflytande mörk vätska som förekommer naturligen i delar av berggrunden. Denna vätska är en blandning av hundratals olika kolväten, som bildas av växter och djur som inte hinner förmultna, i en process som tar ungefär 100 000 år. De flesta forskare anser att petroleum nybildas i en takt som är mindre än en procent av dagens utvinningstakt. Det finns dock en seriös minoritet av forskare som hävdar att olja inte alls bildats av döda växter och djur, utan har ett icke-biologiskt ursprung. Utvinning av stora mängder petroleum sker främst genom oljeborrning i oljefält. mer ...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 47 - 17 november 200823 november 2008

Bob Dylan

Bob Dylan (född Robert Allen Zimmerman 24 maj 1941 i Duluth, Minnesota) är en amerikansk singer-songwriter, författare, poet, och på senare tid diskjockey, som har varit en stor figur inom populärmusik i över fem årtionden, ofta beskriven som en levande legend inom rockmusiken.

Många av Dylans mest lovprisade låtar kommer från 1960-talet, där han kom att bli en förgrundsfigur i Amerika, och han ansågs av många skildra en hel generation. Några av hans sånger, såsom "Blowin' in the Wind" och "The Times They Are a-Changin'", blev ledmotiv till den amerikanska antikrigs- och medborgarrättsrörelsen. Dylans tidiga texter innehöll politik, samhällskritik, filosofi och litterära influenser, och trotsade dåvarande konventioner inom popmusiken och vände sig mycket till motkulturen. Medan han bredde ut och personifierade musikstilar, har han visat tillgivenhet till många traditioner inom amerikansk sång, från folkmusik och country/blues till gospel, rock'n'roll och rockabilly, till engelsk, skotsk och irländsk folkmusik, även jazz och swing. mer ...
Visa - Diskussion - historik

Bockstensmannen

Bockstensmannen är kvarlevorna av en man från medeltiden med bland annat mycket väl bevarade hår och kläder. De finns utställt på Varbergs museum. Fyndet är det första av ett mosslik som fått pålar slagna genom kroppen. Mannen hade mördats och pålats fast i mossen, sannolikt för att därigenom förhindras från att gå igen.

Kroppen påträffades av elvaårige Thure G. Johansson vid midsommar 1936 i Bockstens mosse intill föräldrarnas gård med samma namn. Mossen är belägen i Rolfstorp, Varbergs kommun, Hallands län, cirka 25 km öster om centralorten Varberg. Den ligger på gångavstånd från Åkulla Friluftsgård intill vägen mellan Åkulla och Svartrå. Vägen var en gång varbergsbygdens "huvudled" mot nordost och del av Via Regia. mer ...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 48 - 24 november 200830 november 2008

Finsk-ugriska språk

Finsk-ugriska språk är en grupp språk inom den uraliska språkfamiljen som huvudsakligen talas i skogsbältet från floden Ob och västerut. De finsk-ugriska språken är tillsammans med turkspråken, baskiskan, kalmuckiskan, de kaukasiska språken och maltesiskan de enda språken i Europa som inte tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. I allmänhet är de finsk-ugriska språken kasusrika och använder gärna agglutination. mer ...
Visa - Diskussion - historik
Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, förkortat s eller SAP (av namnet Socialdemokratiska arbetarepartiet), vanligtvis kallat Socialdemokraterna eller i folkmun sossarna, grundades 1889 och är Sveriges största politiska parti, såväl till medlemstal som till antal mandat i Sveriges riksdag. Partiet befinner sig däremot sedan valnederlaget 2006 i opposition. Partiledare är Mona Sahlin och på valsedlar använder man av tradition partibeteckningen Arbetarepartiet – Socialdemokraterna.

I Europaparlamentet ingår partiet i den socialdemokratiska gruppen Europeiska socialdemokratiska partiet (ESP). Partiet är en del av Socialistinternationalen. Socialdemokraterna har sitt starkaste stöd i Norrbottens och Västernorrlands läns riksdagsvalkretsar. mer ...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 49 - 1 december 20087 december 2008

Myskoxe

Myskoxen (Ovibos moschatus) är ett slidhornsdjur som tillhör underfamiljen Caprinae. Djuret lever på den arktiska tundran framför allt i Grönland, Kanada, Sibirien och Alaska. Små flockar har också inplanterats i Sverige och Norge. Det finns tre nordamerikanska underarter av myskoxe; samtliga exemplar i resten av världen härrör såvitt känt från den grönländska.

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren och utvecklades på högplatåerna i Centralasien för några miljoner år sedan. Vid tiden för den senaste istiden (Weichsel) var den relativt allmänt utbredd över Europa och norra Asien. Fossilfynd pekar på att myskoxen för 30 000 - 40 000 år sedan levde i Skandinavien tillsammans med mammutar och ullhåriga noshörningar. När klimatet blev varmare trängdes myskoxen allt längre norrut och ett par tusen år f.Kr. dog den ut överallt utom i norra Nordamerika. mer ...
Visa - Diskussion - historik
Libyens historia under antiken beskriver viktiga händelser i området som idag utgör Libyen mellan omkring år 3000 f.Kr. och omkring 500 e.Kr.

Regionen bestod under antiken av skilda områden som beboddes av olika berberstammar samt städer som grundats av feniciska, grekiska och romerska kolonister. Namnet Libyen härrör från det namn som en enskild berberstam var känd under för de forntida egyptierna och användes senare av grekerna för större delen av Nordafrika, och termen libyer för alla dess berbiska invånare.

Arkeologiska fynd visar att från åtminstone 7000-talet f.Kr. ingick Libyens kustslätt i en neolitisk kultur, som bedrev boskapsskötsel och jordbruk, och som var gemensam för hela kuststräckan vid Medelhavet. I söder, i det som nu är Saharaöknen, strövade nomadiska jägare och herdar omkring på en vidsträckt, välbevattnad savann som överflödade av jaktbyten och gav betesmarker åt deras djur. Deras kultur blomstrade tills regionen började uttorkas efter 2000 f.Kr. Savannens folk skingrades inför den annalkande öknen och invaderande ryttare och flyttade till Sudan eller assimilerades med berberna. mer ...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 50 - 8 december 200814 december 2008

Trolleri

Trolleri är konsten att underhålla en publik genom att skapa illusioner och falska sinnesintryck som förvånar och förbluffar, ofta så att det verkar som om något omöjligt har skett eller som om trollkonstnären, (alternativt kallad trollkarlen, illusionisten eller magikern) har övernaturliga krafter. Trots det skapas illusionerna med naturliga medel.

Trolleritekniker används ibland även av konstnärer inom andra områden, såsom teater, film och scenografi, samt av falskspelare. För de utövarna är i regel de magiska teknikerna underordnade målet att skapa komplexa föreställningar.

Uppträdanden som vi skulle sortera in som trolleri har funnits under hela den nedtecknade historien, både för underhållning och för mer världsliga ändamål, såsom krigslister. De första nedtecknade beskrivningarna av trolleritricks finns i det egyptiska Westcarpapyruset från cirka 3800-4000 år sedan, men det som beskrivs där sägs ha ägt rum 500 år innan dess, under farao Cheops regeringstid. Dedi var namnet på en magiker som sades kunna vrida huvudet av en gås och sedan sätta tillbaka det igen utan att skada fågeln. mer ...
Visa - Diskussion - historik

Karachi

Karachi (urdu: كراچى ) (sindhi: ڪراچي) är den största staden i Pakistan och huvudstad i provinsen Sindh. Den har på senare år vuxit kraftigt och har 2006 en beräknad befolkning på 11 969 284 invånare. Enligt den officiella folkräkningen från 1998 har den 9 339 023 invånare. Karachis yta är 3 527 km² och folktätheten är 3 394 invånare/km².

Karachi är Pakistans finansiella och kommersiella centrum och har en viktig hamn i regionen där den ligger vid Arabiska sjön, nordväst om floden Indus delta. Staden står för den största delen av Pakistans BNP och för 65 procent av landets inkomster. Karachi har den högsta inkomsten per capita i Sydasien och är kärnan i de regionala affärsmässiga och teknologiska verksamheterna. Läs- och skrivkunnigheten är bland de högsta i landet och staden är även säte för framstående akademiska institutioner och forskning. mer ...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 51 - 15 december 200821 december 2008

Jättepanda

Jättepandan (Ailuropoda melanoleuca) är den enda arten i släktet Ailuropoda som i sin tur tillhör familjen björnar, vilket dock tog lång tid för forskarna att komma fram till. Ett tag kategoriserades pandan som halvbjörn, men senare molekylärgenetisk forskning har visat att pandan är en björn. Jättepandan är känd som symbol för Världsnaturfonden och var en av fem maskotar för de olympiska sommarspelen 2008 i Peking. I motsats till alla andra björnar är jättepandan växtätare som främst äter bambu. Idag ligger utbredningsområdet bara i Kina men tidigare fanns björnen även i andra delar av östra Asien. Gåvor i form av pandabjörnar var efter Andra världskriget ett sätt för Folkrepubliken Kina att förbättra sina relationer med stater i Västvärlden.

Pandan blir mellan 1,5 och 1,7 meter lång och väger som fullvuxen mellan 70 och 150 kilogram. Mankhöjden ligger vid 75 centimeter och hanen blir 10 till 20 procent större än honan. Djurets päls är vit med svarta områden. Oftast har pandan svarta ben och armar och svarta ringar runt ögonen samt svarta öron. Även svansspetsen är ibland svart. mer ...
Visa - Diskussion - historik

Midvinterblot

Midvinterblot är en målning av Carl Larsson. Motivet är hämtat från Ynglingatal som beskriver hur svearnas kung Domalde låter sig offras i Uppsala tempel efter år av missväxt. Efter ett besök i Köpenhamn påsken 1910 hade Carl Larsson varit tillfälligt ensam hemma i Sundborn och där fått inspiration till en målning som skulle pryda den ännu tomma väggytan i Nationalmuséets trapphus. Han gjorde en skiss som ställdes ut på museet i februari 1911. I den förklarande text som bifogades stod skrivet: "Här offras en kung för folkets väl (för åstadkommande av god årsväxt). Han dränkes i den heliga källan vid trädets fot (framför templet stod enligt Adam från Bremen ett träd, som grönskade hela året." Bifigurer på tavlan var småkonungar, kungens unge son på sin fars svarta häst, kungens hustru, en spelman med harpa samt dansande kvinnor.

Av olika anledningar blev tavlan slutligen refuserad 1916. Sedan 1997 hänger dock tavlan på Nationalmuseum. mer ...
Visa - Diskussion - historik


Vecka 52 - 22 december 200828 december 2008

Treenighetsläran

Treenighetsläran är en teologisk teoribildning inom kristendomen, som redogör för en gudsuppfattning, enligt vilken Gud är en enda till sitt väsen, men samtidigt tre hypostaser eller personerFadern, Sonen (Jesus Kristus enligt sin preexistenta natur) och Anden (Den Helige Ande).

Förespråkare av denna teori hävdar att förekomsten av tre hypostaser möjliggör tanken att Sonen nedstiger till jorden som människan Jesus Kristus, samtidigt som Gud Fadern likväl är kvar i himlen, och utan att den monoteistiska tron på en Gud i första budets mening, förnekas. Gud Fadern sände Sonen Jesus, också Gud, till jorden för att lida och dö för mänsklighetens synder. Om Sonens gudomlighet förnekas, menar trinitariska kristna, äventyras människans frälsning. Treenighetsläran växte fram successivt under de första århundradena, med anspråk på att uttrycka och sammanfatta apostlarnas och profeternas, alltså Bibelns, lära om Gud.

Från de andra abrahamitiska religionerna, judendom och islam, kritiseras treenighetsläran för att undergräva den, för dessa tre religioner mycket grundläggande, monoteistiska bekännelsen. mer ...
Visa - Diskussion - historik

Apollo 8

Apollo 8 var det andra bemannade uppdraget i Apolloprogrammet, vars huvudsyfte var att nå och runda månen. Detta blev första gången någon människa lämnade jordens omloppsbana. Det var också första gången raketen Saturn V användes vid en bemannad rymdfärd.

Efter att ha lyft från jorden den 21 december 1968, tog det besättningen tre dagar att nå månen. De befann sig i omloppsbana runt månen i 20 timmar. Delar av dessa 20 timmar sammanföll med julafton, då besättningen sände TV-bilder tillbaka till jorden. Detta blev vid tillfället den mest sedda TV-sändningen någonsin. mer ...
Visa - Diskussion - historik


På grund av programmeringen visades Wikipedia:Läsvärd artikel/Vecka 1, 2008/1 (Karachi) från 29 december fram till årsskiftet.