Hoppa till innehållet

Osu!

Från Wikipedia
osu!
Osu! Logo 2016.svg
Logotypen för osu! sedan 2016
Information
Originaltitelosu!
År16 september 2007; för 16 år sedan (2007-09-16)
UtvecklareDean Lewis Herbert
Thomas Müller[1]
Dan Balasescu
Utgivareppy Pty Ltd[2][3][4]
Genrerytmspel
Antal spelareSingleplayer
Multiplayer
FormatMicrosoft Windows
macOS
Linux (osu!lazer)
Android (osu!lazer)
iOS (osu!lazer / osu!stream)
Spelmotorosu!framework (osu!lazer)
Webbsidahttps://osu.ppy.sh

osu! är ett gratis rytmbaserat spel till Microsoft Windows. Spelet är baserat på Osu! Tatakae! Ouendan och Elite Beat Agents med en av de tre speciallägena baserat på Taiko no Tatsujin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I juli 2007 skapade Dean "peppy" Herbert ett konceptbevis för osu! vid namn "ouentest". Initialversionen skapades på ungefär 16 timmar och innehöll en grundläggande version av spelet, tillsammans med en "editor" så man kunde skapa sina egna banor. Efter två månaders utveckling släpptes sedan den första offentliga betaversionen av osu!, den 16 september 2007.[5]

Efter nästan ett år sedan den första versionen av spelet så tillkom i maj 2008 det andra spelläget, osu!taiko.[6] Vidare i november samma år släpptes det tredje spelläget, Catch the Beat,[7] som nu kallas osu!catch.[8]

Det fjärde och hittills sista spelläget, osu!mania, släpptes i oktober 2012.[9]

Spelupplägg[redigera | redigera wikitext]

Spelbanor kallas för beatmaps. I varje beatmap kommer en låt att spelas och olika objekt kommer upp och man ska interagera med deras rytm med sitt pekdon. Det finns tre olika typer av objekt, "Hit Circles", "Sliders" och "Spinners". Det finns tre olika svårighetsgrader i osu!stream, easy, stream mode och expert mode. I "easy mode" kan man inte förlora och det kommer ganska få takter. I "stream mode" kommer det lite fler takter och man kan gå upp och ner i stream. Man startar på "medium" svårighet och om man träffar bra går man upp till hard, om man missar går man ner till easy och missar man för många där förlorar man. I "expert mode" är allting väldigt svårt, allting går fort och man förlorar väldigt lätt. Man låser upp expert mode om man får betyget A i stream mode. Det finns 6 olika betyg D, C, B, A, S och SS. Det finns även 2 specialbetyg, SH och SSH, som bara går att uppnå med modifikationerna Flashlight och / eller Hidden. Betyget avgörs nästan bara av ens "accuracy", som i sin tur avgörs av hur många av varje Hit-Score man får. Det finns tre olika sorters Hit-Score: miss, 50, 100 och 300 poäng. Ens Hit-Score avgörs hur bra tajmning man har när man trycker på en Hit-Circle, hur väl man följer en Slider och hur bra man snurrar en Spinner. Hit-Score är procentbaserat, där 100 % är då man har träffat alla objekt för 300, 33 % då man har träffat alla objekt för 100, och 0%, då man har missat alla objekt.

Oftast brukar man använda en datormus för att styra sitt pekdon men man kan också använda Tablet PC eller digitalt ritbord för att spela, och man kan använda ett tangentbord för att klicka.

Modifikationer[redigera | redigera wikitext]

Det finns modifikationer att lägga till (kallade mods i spelet), till alla speciallägena som gör spelet antingen svårare eller enklare beroende på vilken svårighetsgrad man vill spela på. Man kan använda en eller flera samtidigt.

Några av modifikationerna som gör spelet enklare är: Easy (vilket minskar svårighetsgraden, ger större cirklar och mindre krävande precision), No Fail (gör så att man ej kan misslyckas och har möjlighet att höra hela låten), Spun Out (gör att alla Spinners kommer att snurras automatiskt) samt Half Time (gör låten långsammare och gör beatmapen lättare att spela). Half Time gör att låten spelas 75 % så fort som ursprungligen.

Det finns också modifikationer som gör spelet svårare:

  • Hard Rock, gör allt svårare, det vill säga det blir snabbare, mindre cirklar och snabbare hp-drain.
  • Sudden Death, missar man en enda not i detta läge misslyckas man direkt, rekommenderas bara för erfarna spelare.
  • Double Time/Nightcore, ökar hastigheten på en låt med 1,5 gånger vilket gör den betydligt svårare. Skillnaden mellan Dubble Time och Nightcore är att Nightcore också ökar ljusheten av låten som spelas.
  • Hidden, Approach-cirklarna försvinner och man får bara se noterna en kort stund innan de försvinner, så man måste använda minnet för att klara av låten. Man slutar se Hit-Cirleln efter hälften av tiden mellan att den har blivit synligt och att den ska klickas har gått.
  • Flashlight, ens synfält blir kraftigt reducerat och man måste ha bra positionellt minne för att utföra en låt. Synfältet reduceras också när man når combo:n 100 och 200.
  • Perfect: en träff som sänker accuracy:n räknas som en miss, och likt Sudden Death kommer man att misslyckas om man missar en not. Detta innebär att spelaren måste få 100 % accuracy för att klara låten.

Det finns även modifikationer som kontrollerar pekaren och tryckandet. Dessa är Autopilot respektive Relax. Med dessa modifikationer kan man inte få ett rankat resultat. Det finns också modifikationer där spelaren inte behöver göra någonting, dessa är Auto och Cinema. Auto är modifikation som tillåter spelaren att se en perfekt spelad låt, och fungerar som en replay. Med Cinema aktiverat visas bara bakgrunden och storyboarden, utan alla spelobjekt.

Poängförändring av modifikationer[redigera | redigera wikitext]

Alla modifikationer förändrar ens poängtotal när man kör med dem. Förändringen uttrycks i ett sifferformat liknande procent, där 1 är 100 %, och 0,5 är 50 %. Man kan multiplicera alla talen av de "moden" som man använder för att få ut ens poängtotal. osu! avrundar automatiskt talen till en hundradels decimal.

Easy No-Fail Half Time Hard Rock Hidden Sudden Death/Perfect Double Time/Nightcore Flashlight Relax/Autopilot Spun Out Auto/Cinema
0.5 0.5 0.3 1.06 1.06 0 1.12 1.12 0 0.9 0

Svårighetsgrad[redigera | redigera wikitext]

I osu! finns ett svårighetsgradssystem kallat "Star rating". Denna är kalkylerad genom ett stort antal variabler, man kan enkelt anta att alla banor som baserar sig mycket på sliders kommer vara lägre i svårighetsgrad. Två viktiga saker som går med i kalkyleringarna är: avstånd mellan objekten, och tiden mellan dem.

Det finns fyra andra variabler som förklarar svårighetsgraden av banan. De är: OD; Overall Difficulty (övergripande svårighetsgrad), CS; Circle Size (cirkelstorlek), AR; Approach Rate (hur lång tid det är mellan att man ser cirkeln och att man måste klicka på den), och HP, Hit Points (hur mycket hälsa man har när man kör banan). OD, HP och AR kan båda nå siffran 10, man kan dock få högre AR, då Double Time/Nightcore ökar AR utanför den faktiska siffran. CS kan nå upp till siffran 10. Det är dessa värden som modifikationen Hard Rock ökar, och Easy sänker.

Beatmaps[redigera | redigera wikitext]

Det som står bakom mycket av osu!:s framgång är att man kan göra sina egna beatmaps (banor) och sedan ladda upp till Osu!:s officiella hemsida om man använder sig av spelets så kallade "editor".

Speciallägen[redigera | redigera wikitext]

I osu! finns det tre speciallägen, "Taiko", "Catch the Beat" och "Mania" De läser av beatmaps och gör så att man kan spela dem på andra sätt. Det finns dock möjlighet att göra så att beatmapen bara är spelbar i en av de tre spellägena.

osu!taiko[redigera | redigera wikitext]

osu!taiko (som ofta kallas "Taiko") går ut på att man ska trycka på cirklar för att hålla rytmen. Skillnaden mot vanliga osu! är att i Taiko kommer cirklarna från endast ett håll och man använder endast tangentbordet. Cirklarna är också färgkoordinerade med röd och blå, och måste klickas med rätt färg. Man kan dock koppla in Rock Band- trummor att spela med.

osu!catch[redigera | redigera wikitext]

osu!catch (som ofta kallas "Catch the Beat" eller "Catch") går ut på att man ska styra en spelfigur med ett fat på huvudet och fånga frukter som faller ned till rytmen.

Catch the Beat spelas helt och hållet med ett tangentbord eller knappar, som de andra två speciallägena. Dock går det att styra karaktären med en datormus, eller någon annan pekdon-styrande apparat, ifall man använder modifikationen Relax.

osu!mania[redigera | redigera wikitext]

I osu!mania (som är en Beatmania-klon) använder man ett tangentbord eller en specialkontroll för att spela med till rytmen och noterna som rullar nerför skärmen. Det finns möjlighet att använda mellan 1 och 18 knappar, vanligast är 4 och 7 knappar.

Turneringar[redigera | redigera wikitext]

Varje år utspelar sig en officiell mästerskapsturnering (officiellt osu! World Cup) i alla av de fyra spellägena. Alla lag är grupperade som landslag.[10] Turneringen är dubbel eliminering och vid varje ny bana är det tillåtet att byta vem av spelarna som ska spela, ofta görs detta för att matcha spelarnas styrkor med den valda banan för rundan.

Det är fritt fram att skapa sina egna inofficiella turneringar, och uppfyller turneringen särskilda krav finns det även möjlighet för officiellt stöd.[11]

osu! World Cup[redigera | redigera wikitext]

Spelas i fyra mot fyra-format, med sex till åtta spelare i vardera lag.[10]

År Förstaplats Andraplats Tredjeplats
2011 Taiwan Taiwan Nederländerna Nederländerna Sydkorea Sydkorea
2011 Sydkorea Sydkorea Japan Japan Brasilien Brasilien
2012 Sydkorea Sydkorea Japan Japan Taiwan Taiwan
2013 Sydkorea Sydkorea Taiwan Taiwan Polen Polen
2014 Japan Japan Polen Polen Tyskland Tyskland
2015 USA USA Kina Kina Polen Polen
2016 USA USA Kina Kina Sydkorea Sydkorea
2017 Polen Polen USA USA Storbritannien Storbritannien
2018 USA USA Storbritannien Storbritannien Tyskland Tyskland
2019 USA USA Sydkorea Sydkorea Storbritannien Storbritannien
2020 USA USA Tyskland Tyskland Kanada Kanada
2021 USA USA Tyskland Tyskland Sydkorea Sydkorea
2022 USA USA Sydkorea Sydkorea Tyskland Tyskland
2023 USA USA Sydkorea Sydkorea Australien Australien

osu!taiko World Cup[redigera | redigera wikitext]

Spelas i tre mot tre-format (sedan 2023), med fyra till sex spelare i varje lag.[12]

År Förstaplats Andraplats Tredjeplats
2011 Taiwan Taiwan Japan Japan Kina Kina
2012 Japan Japan Hongkong Hongkong Japan Japan
2013 Taiwan Taiwan Hongkong Hongkong Japan Japan
2014 Japan Japan Hongkong Hongkong Frankrike Frankrike
2015 Japan Japan Taiwan Taiwan Frankrike Frankrike
2016 Japan Japan Taiwan Taiwan Kanada Kanada
2017 Japan Japan Taiwan Taiwan Hongkong Hongkong
2018 Japan Japan Taiwan Taiwan Kanada Kanada
2019 Japan Japan Taiwan Taiwan Sydkorea Sydkorea
2020 Japan Japan Sydkorea Sydkorea Storbritannien Storbritannien
2021 Japan Japan Sydkorea Sydkorea Brasilien Brasilien
2022 Japan Japan Sydkorea Sydkorea Indonesien Indonesien
2023 Japan Japan Taiwan Taiwan Tyskland Tyskland

osu!catch World Cup[redigera | redigera wikitext]

Spelas i tre mot tre-format, med fyra till sex spelare i varje lag.[13]

År Förstaplats Andraplats Tredjeplats
2012 Kina Kina Taiwan Taiwan Chile Chile
2013 Chile Chile Taiwan Taiwan Argentina Argentina/Colombia Colombia
2014 Sydkorea Sydkorea Tyskland Tyskland Sverige Sverige
2015 Sydkorea Sydkorea Kina Kina Tyskland Tyskland
2016 Kina Kina Indonesien Indonesien Tyskland Tyskland
2017 Sydkorea Sydkorea Kina Kina Indonesien Indonesien
2018 Kina Kina USA USA Chile Chile
2019 Sydkorea Sydkorea Kina Kina Chile Chile
2020 Sydkorea Sydkorea Kina Kina USA USA
2021 Sydkorea Sydkorea Hongkong Hongkong USA USA
2022 Sydkorea Sydkorea USA USA Kina Kina
2023 Sydkorea Sydkorea USA USA Italien Italien

osu!mania World Cup[redigera | redigera wikitext]

Spelas i tre mot tre-format, med fyra till sex spelare i vardera lag i 4K läget[14], och två mot två-format, med två till fyra spelare i vardera lag i 7K läget.[15]

År Kategori Förstaplats Andraplats Tredjeplats
2014 4K Sydkorea Sydkorea Filippinerna Filippinerna Malaysia Malaysia
2014 7K Sydkorea Sydkorea Thailand Thailand Malaysia Malaysia
2015 4K USA USA Japan Japan Storbritannien Storbritannien
2016 7K Kina Kina Sydkorea Sydkorea Malaysia Malaysia
2016 4K Sydkorea Sydkorea Brasilien Brasilien USA USA
2017 7K Sydkorea Sydkorea Kina Kina Indonesien Indonesien
2017 4K Sydkorea Sydkorea USA USA Brasilien Brasilien
2018 7K Sydkorea Sydkorea Malaysia Malaysia Kina Kina
2018 4K Sydkorea Sydkorea USA USA Brasilien Brasilien
2019 7K Sydkorea Sydkorea Filippinerna Filippinerna Kina Kina
2019 4K Sydkorea Sydkorea Brasilien Brasilien USA USA
2020 4K Brasilien Brasilien Japan Japan Sydkorea Sydkorea
2021 4K Brasilien Brasilien USA USA Malaysia Malaysia
2022 4K Sydkorea Sydkorea Brasilien Brasilien USA USA
2022 7K Sydkorea Sydkorea Kina Kina Malaysia Malaysia
2023 4K USA USA Sydkorea Sydkorea Indonesien Indonesien
2023 7K Filippinerna Filippinerna Sydkorea Sydkorea Malaysia Malaysia
2024 7K Sydkorea Sydkorea Malaysia Malaysia Filippinerna Filippinerna

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online, developer.nvidia.com .[källa från Wikidata]
  2. ^ ”Developers” (på engelska). https://osu.ppy.sh/wiki/en/People/The_Team/Developers. Läst 19 september 2021. 
  3. ^ ”osu! privacy policy” (på engelska). https://osu.ppy.sh/legal/en/Privacy. Läst 19 september 2021. 
  4. ^ ”osu! terms of service” (på engelska). https://osu.ppy.sh/legal/en/Terms. Läst 19 september 2021. 
  5. ^ ”History of osu! / History of osu! 2007” (på engelska). osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/History_of_osu!/2007. Läst 18 september 2021. 
  6. ^ ”History of osu! / History of osu! 2008 in May” (på engelska). osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/History_of_osu!/2008#may. Läst 19 september 2021. 
  7. ^ ”History of osu! / History of osu! 2008 in November” (på engelska). osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/History_of_osu!/2008#november. Läst 19 september 2021. 
  8. ^ ”Game mode / osu!catch” (på engelska). osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/Game_mode/osu!catch. Läst 19 september 2021. 
  9. ^ ”History of osu! / History of osu! 2012 in October” (på engelska). osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/History_of_osu!/2012#october. Läst 19 september 2021. 
  10. ^ [a b] ”osu! World Cup / osu! World Cup 2023 / Tournament Rules” (på engelska). osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/Tournaments/OWC/2023#tournament-rules. Läst 16 april 2024. 
  11. ^ ”Tournaments / Official tournament support” (på engelska). osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/Tournaments/Official_support. Läst 19 september 2021. 
  12. ^ ”osu!taiko World Cup / osu!taiko World Cup 2024 / Tournament Rules” (på engelska). osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/Tournaments/TWC/2024#tournament-rules. Läst 16 april 2024. 
  13. ^ ”osu!catch World Cup / osu!catch World Cup 2023 / Tournament Rules”. osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/Tournaments/CWC/2023#tournament-rules. Läst 16 april 2024. 
  14. ^ ”osu!mania World Cup / osu!mania 4K World Cup 2023”. https://osu.ppy.sh/wiki/en/Tournaments/MWC/2023_4K#tournament-rules. Läst 16 april 2024. 
  15. ^ ”osu!mania World Cup / osu!mania 7K World Cup 2024 / Tournament Rules”. osu.ppy.sh. https://osu.ppy.sh/wiki/en/Tournaments/MWC/2024_7K#tournament-rules. Läst 16 april 2024. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]