Harmonisk delning

Från Wikipedia

Figur 1.

och är inre respektive yttre delningspunkt till medan och är yttre respektive inre delningspunkt till .

Harmonisk delning[1][2] betecknar inom geometri ett avståndsförhållande mellan fyra punkter (se figur 1) belägna på en rät linje sådant att delningsförhållandena:

alternativt
.

Om så är :

Att dubbelförhållandet för en harmonisk delning framgår direkt ur definitionen.

och är harmoniska konjugat till varandra i förhållande till liksom och är harmoniska konjugat till varandra i förhållande till

kan inte vara mittpunkt på (och ej heller kan vara lika med eller ). (Se avsnittet Harmonisk delning och en punkt på en cirkel nedan).

De båda delningspunkterna ligger på samma sida om mittpunkten på den sträcka de delar.

Några bevis[redigera | redigera wikitext]

  • Att , det vill säga att om och delar harmoniskt, så delas även harmoniskt av och , visas enkelt genom:
  • Att innebär att visas nedan:
Vi har:
, vilket utnyttjas i:
, vilket utnyttjas i:
Således har vi från 1 och 3 att
och från 2 och 4 att .

Grafisk konstruktion av en harmonisk delning[redigera | redigera wikitext]

Figur 2.

Betrakta figur 2. Om man har en given sträcka med ändpunkterna och samt endera av de båda delningspunkterna, antingen den inre delningspunkten eller den yttre , kan den andra delningspunkten erhållas på ett flertal sätt. Nedan beskrivs ett av de enklare sätten:

Dra en godtycklig linje (ljusblå i figur 2) genom och en linje genom (också denna ljusblå i figur 2) som är parallell med linjen genom . Avsätt en godtycklig punkt på linjen genom och dra en linje från (röd) genom den givna delningspunkten. Skärningspunkten med linjen genom ger oss punkten om var given eller om det i stället var . Markera nu den andra punkten eller på samma avstånd från men på andra sidan om och dra en linje (röd) genom denna punkt och . Där denna linje skär linjen genom och har vi den sökta delningspunkten.

Att så är fallet visas enkelt genom att konstatera att triangeln är likformig med och att är likformig med . Den första likformigheten ger att och den andra ger och således är .

En närbesläktad metod att konstruera en harmonisk delning med ett givet delningsförhållande i form av en kvot beskrivs i avsnittet Grafisk konstruktion av ett delningsförhållande i artikeln Delningsförhållande.

En konstruktionsmetod som enbart använder en linjal (rätskiva) beskrivs i avsnittet Konstruktion av den fjärde harmoniska delningspunkten enbart med hjälp av linjal eller rätskiva av artikeln Fullständig fyrsiding. Det nedanstående avsnittet Harmonisk delning och en punkt på en cirkel ger ytterligare ett förhållande som kan utnyttjas för konstruktion (åtminstone i teorin - rent praktiskt finns det enklare sätt).

Harmonisk delning och en punkt på en cirkel[redigera | redigera wikitext]

Figur 3.

I figur 3 visas en cirkel med medelpunkten och med diametern . För en punkt på cirkelns omkrets gäller att dess fotpunkt på diametern och skärningspunkten mellan cirkelns tangent i och diameterns förlängning delar sträckan harmoniskt.

Bevis[redigera | redigera wikitext]

ger:

,
,
samt
.

Om och delar harmoniskt gäller:

Insättning av 1 till 4 ger:

är likformig med har vi att:

Insättning ger:

och således delas harmoniskt av och . QED!

Förhållandet innebär också att om så är tangenten i parallell med och skär alltså inte (eller, om man så vill: skärningspunkten "ligger i" plus/minus oändligheten). Härur följer också att båda delningspunkterna till en sträcka ligger på samma sida om sträckans mittpunkt. Om eller finns inte heller någon harmonisk delning av .

Se även avsnittet Reciprokation och projektiv dualitet i artikeln Pol och polar för detta samband.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Harmoniska punkter" i Nordisk familjebok, uggleupplagan, volym 10 (1909), spalt 1481.
  2. ^ Harmonisk delning i Nationalencyklopedin.