Hoppa till innehållet

Portal:Fåglar

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Välkommen till fågelportalen!

Fåglar (Aves) är en klass tvåbenta, varmblodiga ryggradsdjur som lägger ägg. Det finns idag mellan 9 000 och 10 000 olika fågelarter i världen, vilket gör dem till de mest skiftande landryggradsdjuren. Fåglar bebor ekosystem över hela jordklotet, från Arktis till Antarktis. Fåglarna utvecklades från dinosaurier under juraperioden och definitionsmässigt är de överlevande dinosaurier.

Utvald artikel
Strandskata
Strandskata

Strandskata (Haematopus ostralegus) är en vadarfågel inom familjen strandskator och en karaktärsfågel för kusterna runt om i Europa. Den största koncentrationen av strandskata i Europa finns i Vadehavet vid Nordsjön och i angränsande landregioner.

Strandskatan är en stor och kompakt vadare med en längd på 39–45 cm, varav näbben är 6–9 cm och den har ett vingspann på 72–83 cm. Den är i huvudsak vit undertill och svart på ovansidan. Den har en lång röd näbb, rosafärgade ben och röda ögon. Könen är lika, förutom att honans näbb i genomsnitt är något längre.

Juvenila (unga) fåglar har mer gråaktigt rosafärgade ben och en mer brunaktig mantel och näbbspetsen är mörk. De har vita fläckar på strupen och på halsens sidor. Den första sommaren har strandskatan en vit halskrage och näbbspetsen är mörk. De adulta (vuxna) fåglarna har också denna vita halskrage men saknar den mörka näbbspetsen.

Kännetecknande för strandskatan när den flyger är, förutom den vita nedre delen av ryggen, de breda vita vingbanden på ovansidan vingen och den breda svarta kanten på stjärten. ► Läs mer

Fler utvalda artiklar:
Utvald bild

Mandarinand (Aix galericulata) är en populär parkfågel på grund av sin färgstarka och speciella fjäderdräkt. Förrymda individer, och ibland förvildade populationer, förekommer i både Europa och Nordamerika men ursprungligen härrör den ifrån Östasien.

Mandarinanden fördes tidigare, tillsammans med ett antal andra änder med förkärlek till att häcka i träd, till en grupp som kallades trädänder. Senare studier har visat att dessa arter inte alls var närbesläktade utan att deras liknande ekologi berodde på konvergent evolution.

Mandarinanden är 41–49 centimeter lång och har ett vingspann på 71 centimeter. Flykten är rätlinjig och snabb. Den föredrar små vatten med träd längs stranden, och den placerar sitt bo i trädhålor. Mandarinanden söker helst föda på land.

fler utvalda bilder

Ordningar

Underklass Paleognathae

Underklass Neognathae

Utdöda ordningar


Andra portaler
Ämnen

Anatomi och fysiologi: Anatomi - Skelett - Flykt - Ägg - Fjädrar - Sommardräkt - Vinterdräkt - Adult - Juvenil

Evolution och utdöd: Evolution - Archaeopteryx - Hybridisering - Befjädrade dinosaurier - Taxonomi - Utdöda fåglar

Beteende: Fågelläte - Fågelflyttning - Flyttfågel - Partiell flyttfågel - Stannfågel - Ruggning - Ryttla - Spyboll

Reproduktion: Häckning - Spelflykt - Bobygge - Ruvning - Häckningsparasitism - Kolonihäckning

Ornitologi: Ornitologi - Ringmärkning - Fågelskådning - Fågelstation

Ornitologiska organisationer: Birdlife International - Sveriges Ornitologiska Förening - Club 300 - National Audubon Society - American Ornithologists' Union - Royal Society for the Protection of Birds

Ornitologer: Aristoteles - John James Audubon - Bengt Berg - Charles Lucien Bonaparte - Christian Ludwig Brehm - Sven Nilsson - Theodore A. Parker - John Ray - Erik Rosenberg - Olof Rudbeck d.y. - Plinius den äldre - Erik Pontoppidan - Charles Sibley - John Latham - Carl von Linné - Anders Sparrman - William Swainson - Henry David Thoreau - Louis Jean Pierre Vieillot - Bröderna von Wright

Listor: Fåglar som häckar i Sverige - Fåglar som har observerats i Sverige (Alfabetisk lista) - (Taxonomisk lista) - Auktorer inom fågeltaxonomin - Sveriges fågelfauna -

Fågelskydd: Fågelskydd - Fågelskyddsområde - Species of European Conservation Concern - Natura 2000 - Naturreservat - Nationalpark - Biosfärområde - Ekosystem - EU:s fågeldirektiv - Berguv Nord - ÖRN-72

Övrigt: H5N1 - Fågellokaler - Fåglar efter djurgeografiska regioner - Landskapsfågel - Nationalfågel

Saker du kan göra

Är du en ornitolog, en fågelskådare eller bara allmänt intresserad? Känner du för att göra Wikipedia till den främsta källan för information om fåglar? Då kan du gå med i Wikipedia:Projekt fåglar. Vi behöver din hjälp! Här är några arbetsuppgifter:


  • Önskemål: fler...
  • Kvalitetskontroll: fler...