Hoppa till innehållet

Bourbonska familjefördraget

Från Wikipedia

Bourbonska familjefördraget var ett mellan regenterna av Kungariket Frankrike, Kungariket Spanien, Kungariket Neapel och Hertigdömet Parma, alla släkt genom Huset Bourbon, den 15 augusti 1761 i Versailles ingånget defensivt och offensivt förbundstraktat, där parterna garanterade varandras besittningar, förband sig att i händelse av krig ge varandra understöd i land- och sjöstridskrafter och beviljade varandras undersåtar samma förmåner i privaträttsligt och kommersiellt hänseende som landets egna innevånare.

Bourbonska familjefördraget utgjorde en fortsättning av de fransk-spanska allianserna, även de kallade familjefördrag, under polska och österrikiska tronföljdskrigen 1733 respektive 1743, vilka var riktade mot Storbritannien. Dess tillkomst hade att göra med Frankrikes motgångar i sjuårskriget och kung Karl III av Spaniens önskan om franskt understöd åt de bourbonska husen i Parma och Neapel. Dessa inbjöds att biträda i bourbonska familjefördraget, men endast Parma accepterade inbjudan. I enlighet med ett hemligt tillägg i bourbonska familjefördraget förklarade Spanien krig mot Storbritannien i maj 1762. Frankrikes och Spaniens förluster i freden 1763 uppvägdes i någon mån av framgångar under Amerikanska frihetskriget där Spanien i enlighet med bourbonska familjefördraget slöt upp på Frankrikes sida mot Storbritannien.

Då franska nationalförsamlingen i misstro mot dynastisk politik ville förvandla bourbonska familjefördraget till en "pacte national" av endast defensiv karaktär och 1790 inte gav Spanien önskat understöd i en konflikt med Storbritannien förlorade bourbonska familjefördraget sin betydelse.

Källor[redigera | redigera wikitext]