Wikipedia:VideoWiki

Från Wikipedia
VideoWiki

VideoWiki är en metod för att arbeta på gemensamt skapade videos med målet att skapa videosammanfattningar av ett ämne. Idén daterar tillbaka till Wikimania 2018 och implementerades på engelskspråkiga 2019. Verktyget VideoWiki automatgenererar en video baserat på manus i wiki-format. En detaljerad beskrivning av projektet kan läsas på Meta-sidan.

Ungefär en miljard människor i världen är inte läskunniga, men alltmer får de tillgång till internet.

Video kan vara ett effektivt sätt att ta till sig innehåll i varje stadium från tidig barndom till universitetsnivå. Effektiviteten har visat sig öka med undertexter på samma språk, även för tittare med hög läskunnighet med god hörsel och synförmåga.[1] Wikipedias avsaknad av innehåll med video och ljud gör det ointressant för många.[2] Vissa internetanvändare, både läskunniga och andra,[3] föredrar video som inlärningsmetod. Youtube borde inte vara deras enda alternativ.

Hundratals miljoner människor kan inte läsa. Även i Sverige finns en stor grupp människor med lässvårigheter.[4] Det här är ett sätt att ge dem tillgång till innehåll på Wikipedia.

Videor med undertexter är också ett effektivt sätt att lära sig både språk och att läsa.[1]

Hur man skapar ett manus för VideoWiki[redigera | redigera wikitext]

Ett manus för VideoWiki ser ganska likt ut en Wikipediaartikel. Varje avsnitt har en beskrivande rubrik, följt av en kortare text och med en länk till media på Commons (bild eller video).

Varje avsnitt motsvarar ett segment i den genererade videon. Brödtexten i ett avsnitt "läses upp" av en talsyntes samtidigt som mediaobjektet visas. Videogenereatorn syr ihop segmenten till en sammanhängande produkt. Den slutgiltiga videon påminner om ett bildspel om segmenten enbart består av bilder och ger ett mer dynamiskt intryck om avsnitten använder videoklipp.

Procedur[redigera | redigera wikitext]

  1. Skapa ett nytt manus som en undersida till Wikipedia:VideoWiki. Till exempel, om ämnet är "öra" skapa en sida på
    Wikipedia:VideoWiki/Öra
  2. Högst upp på manussidan, lägg till:
    {{videowiki}}
    <!-- Interpunktion i detta manus används för att kontrollera pauser i text-till-tal. Ändra bara den för att kontrollera uppläsningen. -->
  3. Om manuset baseras på en befintlig artikel, klipp-och-klistra inlednignen från artikeln och ange detta i redigeringskommentaren. Till exempel:
    kopierat från [[Öra]]
  4. Klicka Publicera för att skapa manussidan och sedan Redigera för att fortsätta redigera
  5. Dela upp manuset i korta avsnitt och ge varje avsnitt en unik beskrivande rubrik som till exempel
    == Öronvax ==
  6. I slutet på varje avsnitt, lägg till en länk till bilden eller videon som ska visas följt av {{Clear}}. Till exempel:
    [[File:Ear.jpg|100px|vänster]]
    {{clear}}
  7. Manuset ser nu ut något liknande detta:
    {{videowiki}}
    <!-- Interpunktion i detta manus används för att kontrollera pauser i text-till-tal. Ändra bara den för att kontrollera uppläsningen. -->
    == Introduktion ==
    Örat är ett organ för hörsel och, hos däggdjur, balans.
    [[File:Ear.jpg|100px|vänster]]
    {{clear}}
    
    == Öronvax ==
    Skinnet runt hörslegången har körtlar som producerar skyddande öronvax.
    [[File:EarWax.jpg|100px|vänster]]
    {{clear}}
  8. Klicka publicera för att spara manuset
  9. Tryck "Ladda upp till Commons" för att ladda upp till Commons
  10. Lägg till videon i artiklar där de passar (förslagsvis i inledningen). Till exempel:
    [[Fil:Wikipedia-VideoWiki-Ears.webm|miniatyr|Introduktion till öron ([[Wikipedia:VideoWiki/öra|manus]])]]

Ytterligare funktionalitet[redigera | redigera wikitext]

  • Undertexter. Undertext skapas automatiskt för varje avsnitt bestående av brödtexten i den. Du kan redigerar dessa genom att redigera den automatiskt skapade filen i .SRT (SubRip) formatet.
  • Potential: Eget ljudspår. Du kan använda ett annat ljud istället för den automatiskt genererade talsyntesen. För att göra detta, importera och översätt mallen ReadShow.

Sandlåda[redigera | redigera wikitext]

Du kan experimentera med verktyget i Wikipedia:VideoWiki/Sandlåda.

Buggrapporter[redigera | redigera wikitext]

VideoWikimanus[redigera | redigera wikitext]

Länkar till artiklar
Artikel Videowiki Sv-Commons sv-manus Sidvisningar globalt
Covid-19 länk länk länk
  1. ^ [a b] Gernsbacher, MA (October 2015). ”Video Captions Benefit Everyone.”. Policy insights from the behavioral and brain sciences 2 (1): sid. 195-202. doi:10.1177/2372732215602130. PMID 28066803. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214590/. 
  2. ^ [1]
  3. ^ Agarwal, Ipsita (September 18, 2017). ”The Intrepid Teachers Bringing Internet Access To Women In Rural India” (på engelska). Smithsonian.com (Smithsonian). https://www.smithsonianmag.com/innovation/intrepid-teachers-bringing-internet-access-to-women-in-rural-india-180964894/. 
  4. ^ Anders Selnes (11 september 2012). ”Läskunnighet upp i EU - ner i Sverige”. Nyhetssajten Europaportalen. Europaportalen. https://www.europaportalen.se/2012/09/laskunnighet-upp-i-eu-ner-i-sverige. Läst 5 april 2020.