Hoppa till innehållet

Wikipedia:Press/Pressmeddelanden/20130616

Från Wikipedia

Svenskspråkiga Wikipedia når en miljon artiklar

Uppslagsverket Wikipedia har nu en miljon artiklar på svenska. Milstolpen nåddes under lördagskvällen med en artikel om fjärilsarten Erysichton elaborata.

– Det är kul att vi har kommit så långt, även om antalet artiklar inte är den enda måttstocken. Wikipedia är inte en färdig produkt där någon har sagt "okej, nu är vi nöjda, det här publicerar vi". Wikipedia är en process där vi hela tiden arbetar för att artiklarna skall bli bättre, inte bara fler. De senaste åren har vi till exempel fått allt mer fokus på källor, fotnoter och att det är viktigt att visa var informationen kommer ifrån, säger Johan Jönsson, presskontakt för svenskspråkiga Wikipedia.

Wikipedia har på sistone sett många svenska artiklar som påbörjats av så kallade botar, skript som genom att hämta information från databaser automatiskt kan skapa korta, grundläggande artiklar som annars förmodligen aldrig hade skrivits. Med hjälp av botarna har det påbörjats artiklar om till exempel djurarter och svampar.

– Naturligtvis är det bra att ha hjälpmedel för att göra enkla men tidsödande saker som att kopiera information ur databaser, men mycket mer än så kan de inte göra. Tanken är att de här artiklarna skall bättras på av människor, och det är bara inom vissa begränsade områden som det fungerar att använda botarna. De artiklar de allra flesta läser på Wikipedia påverkas inte alls av det här, säger Johan Jönsson.

Artiklarna på Wikipedia kan redigeras av vem som helst och uppslagsverket är skapat av frivilliga som skriver på fritiden. Svenskspråkiga Wikipedia startades i maj 2001 och har sedan dess fått något fler än 17000 användare som gjort åtminstone tio redigeringar. Johan Jönsson hoppas att de skall fortsätta att bli fler:

– Vi hoppas förstås alltid att fler skall engagera sig och skriva om de områden de kan mycket om. Vi som är engagerade i Wikipedia tror att man gör världen till en lite bättre plats genom att dela med sig av kunskap till fler. Det finns sämre hobbyer.

Presskontakt: Johan Jönsson.