Wikipedia:Grundprinciperna/Förslag

Från Wikipedia

{{Policy|WP:G}}

På Wikipedia finns många riktlinjedokument. Det är dock inte nödvändigt att läsa dessa innan man börjar bidra. Här nedan kan du läsa en sammanfattning av det viktigaste samlat under fem rubriker, Wikipedias fem grundprinciper, som allt arbete utgår ifrån och som karaktäriserar projektet.

Wikipedia är ett uppslagsverk Wikipedia är ett uppslagsverk
Artiklarna får bara handla om tillräckligt kända ämnen, som uppmärksammats i oberoende trovärdiga källor och som uppfyller Wikipedias relevanskriterier. Annars kan artikeln raderas. Till skillnad från andra uppslagsverk bygger Wikipedias trovärdighet på auktoritativa källor istället för att dess författare är auktoriteter. Allt innehåll måste vara verifierbart, så inkludera källhänvisningar. Wikipedia är inte platsen för originalforskning, dvs. dina egna opublicerade observationer, tolkningar och idéer. Wikipedia är inte en plattform för reklam, en talarstol för egna åsikter eller en samling webblänkar. Wikipedia är inte en nyhetstidning eller en samling uppsatser och källdokument – denna typ av innehåll finns det plats för på Wikimedias systerprojekt.
 
Wikipedia tar inte ställning Wikipedia tar inte ställning
Detta innebär att alla välkända uppfattningar och perspektiv på artikelämnet ska presenteras, med en saklig beskrivning av alla dessa perspektiv, med kontext för varje perspektiv. Presentera inte ett perspektiv som ”sanningen” eller ”det bästa perspektivet”, möjligen som den etablerade eller vanligaste uppfattningen bland forskare. Var uppriktig om du har eventuella intressekonflikter, och redigera då särskilt försiktigt och sakligt, eller be någon annan redigera. Källbelägg med oberoende källor så ofta som möjligt, särskilt vid kontroversiella ämnen. När en konflikt uppstår angående neutralitet, deklarera en ”nedkylningsperiod” och markera artikeln som omdiskuterad, red ut detaljerna på diskussionssidan och respektera gemensamma beslut.
 
Wikipedia har ett fritt innehåll Wikipedia har ett fritt innehåll
All text på Wikipedia finns tillgängligt under Creative Commons erkännande-dela lika 3.0 (cc-by-sa 3.0) och kan distribueras och länkas i enlighet med denna. Ingen äger en artikel på Wikipedia, och alla artiklar kan komma att ändras av vem som helst, det du bidrar med kan alltså fritt redigeras och distribueras i enlighet med licensen. Bryt inte mot upphovsrätten eller och lägg inte in material som inte är kompatibelt med licensen cc-by-sa 3.0. Du kan kopiera material från Wikipedia till andra dokument, om du också släpper det fritt, och uppger källa på ett sätt så att läsaren kan hitta artikelns historik.
 
Wikipedia har en uppförandekod Wikipedia har en uppförandekod
Att vara saklig, lugn och kompromissvillig, att utgå från att de flesta har gott uppsåt, och att behandla andra med respekt är nyckeln till ett effektivt samarbete kring skapandet av uppslagsverket. Det är viktigt att följa etikettreglerna, exempelvis att inte återställa en ändring mer än tre gånger under ett dygn, och att inte lägga in klotter och vandalism. Vid brott mot etikettsreglerna trots tillsägelse kan användarens konto eller IP-adress blockeras.
 
Wikipedia har inga fasta regler Wikipedia har inga fasta regler
Vid sidan av de fem grundprinciperna, men många föränderliga policier och riktlinjer. Du behöver inte känna till alla riktlinjer, utan var djärv när du redigerar! Det finns andra som kan åtgärda eventuella nybörjarmisstag. Alla sidversioner sparas, så du kan inte av misstag förstöra något. Riktlinjerna anpassas ständigt till praxis, inte tvärtom. Om en riktlinje hindrar er från att förbättra Wikipedia kan ni som redigerar en artikel komma överens om att bryta mot den. Beslut om ändring av riktlinjer såväl som av artiklars innehåll tas sällan genom omröstningar och majoritetsstyre, utan genom koncensusbeslut baserade på rationella argument och kompromissande. När en stabil version har nåtts av ett dokument och ingen längre ifrågasätter det på diskussionssidan så har konsensus nåtts, och beslutet gäller tills nästa gång någon ifrågasätter.

{{STANDARDSORTERING:{{SIDNAMN}}}} [[Kategori:Wikipedia:Om Wikipedia]] [[ar:ويكيبيديا:الركائز الخمسة]] [[as:Wikipedia:নতুন সভ্যলৈ আদৰণি]] [[lo:ຫ້າຫຼັກການຂອງວິກິພີເດຍ]] [[mr:विकिपीडिया:पाच स्तंभ]]