Västra terminalen 2

Västra terminalen 2
Byggnad
Västra terminalen 2 i april 2017.
Västra terminalen 2 i april 2017.
Land Finland
Ort Helsingfors
Adress Stillahavsgatan 14
Busholmen, Västra hamnen
Arkitekt PES-arkitekter Ab
Huvudansvarig: Tuomas Silvennoinen
Konstruktör YIT Oyj
Normek: Stålstommen, glasfasaderna
Byggherre Sweco
Ägare Helsingfors hamn
Färdigställande 2017
Byggnadsmaterial Exteriör:
Glas, aluminium, stål, betong

Västra terminalen 2 (finska: Länsiterminaali 2), T2, är en terminal i Helsingfors för hantering av reguljär passagerartrafik till och från Tallinn i Estland. Västra terminalen 2 ligger på Stillahavsgatan 14 på Busholmen i Västra hamnen, längst ut mot havet, en kort sträcka efter Västra terminalen 1 på Stillahavsgatan 8.

Rederierna Tallink Silja med färjorna M/S MyStar samt M/S Megastar och Eckerö Line med färjan M/S Finlandia, som använder Västra terminalen 2 har servicekontor i terminalbyggnaden. I terminalen finns också bland annat biljettautomater för biljetter för Helsingfors lokaltrafik, uttagsautomat, restaurang och kafé.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Västra terminalen 2, vars area är 12.800 m2, har ritats av den finländska arkitektbyrån PES-arkitekter Ab, med Tuomas Silvennoinen som huvudansvarig arkitekt. Den blev klar i februari 2017, tidigare än planerat.[1] Byggnadens vann priset Årets stålkonstruktion 2017.[2] Byggnaden vann också priset "Årets belysningsobjekt" (finska: Vuoden valaistuskohde) 2017, i kategorin inomhusbelysning.[3]

Gångsträckorna för passagerare utan bil har minimerats för att möjliggöra en så snabb förflyttning som möjligt av stora mängder passagerare vid iland- och ombordstigning. Behovet av en effektivare hantering av passagerare utan bil uppstod i och med att Tallink började trafikera rutten mellan Helsingfors och Tallinn med en större färja, med högst en timmes vändtid i Västra hamnen. Byggnadens exteriör är av glas, aluminium, stål och betong.

Projektkostnaden var budgeterad till 90 miljoner euro, men blev istället 85 miljoner euro.[1]

Lokaltrafik till/från terminalen — exempel[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]