Mall:Utvald artikel/dok

Från Wikipedia

Sektionen Utvald artikelhuvudsidan lyfter fram en av Wikipedias utmärkta artiklar.

Sammanfattningar av utvalda artiklar för huvudsidan: 10 maj–25 jul · 26 jul–10 okt · 11 okt–26 dec · 27 dec–13 mar · 14 mar–10 maj

Arkiv av tidigare utvalda artiklar på huvudsidan: 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

I dag är det torsdag 16 maj 2024, vecka 20 - Rensa sidans cache

Den här mallen schemalägger dagens utvalda artikel som bland annat visas på huvudsidan. Datumen för de utvalda artiklarna bestäms på sidan Mall:Utvald artikel/Datum.

Innehållet som visas hämtas från respektive artikelsammanfattning, det vill säga [[Wikipedia:Utvald artikel/Artikelnamn]].

Att göra[redigera wikitext]

Om en ny utmärkt artikel antas[redigera wikitext]

  1. Om en ny utmärkt artikel antas bör en ny artikelsammanfattning skapas (det vill säga en sådan som visas på huvudsidan). En artikelsammanfattning brukar innehålla artikelns ingress eller (om ingressen är lång) de två–tre första styckena, beroende på deras storlek. Det bör även finnas en bild och en tillhörande bildtext och ett angett bildförhållande (se nedan). För att skapa artikelsammanfattningen, skriv in artikelns exakta namn i inmatningsfältet nedan och klicka på Skapa artikelsammanfattning. Följ sedan instruktionerna som kommer upp när du har gjort det.

  2. När en artikelsammanfattning har upprättats bör artikelns exakta namn läggas till i {{Utvald artikel/Datum}} på ett ledigt datum, tillika datumet då artikelsammanfattningen kommer att visas på huvudsidan.

Bildförhållande[redigera wikitext]

För att bilden ska få lagom storlek på huvudsidan och i andra portaler ska parametern "bildförhållande" innehålla kvoten mellan bredden och höjden på bilden. Bredd och höjd anges på bildbeskrivningssidan. Om du inte har möjlighet att räkna ut exakt så kan du jämföra med bilderna här nedan för att få ett ungefärligt värde.

Kvadratiska bilder får förhållandet 1.

Bilder i "stående" eller "porträtt"-format får ett förhållande som är lägre än 1.

Bilder i "liggande" eller "landskaps"-format får ett förhållande som är högre än 1.

Om en utmärkt artikel flyttas[redigera wikitext]

Om en utmärkt artikel flyttas bör även dess artikelsammanfattning flyttas till Wikipedia:Utvald artikel/Nytt sidnamn. En artikelsammanfattning flyttas på samma sätt som en vanlig sedan, instruktioner finns på sidan Wikipedia:Flytta sida. Efter flytten av artikelsammanfattningen, korrigera artikelnamnet i {{Utvald artikel/Datum}}. Om du av något skäl inte kan flytta, gör något av följande eller bådadera:

  • Placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:
    • <noinclude>{{Flytta|Wikipedia:Utvald artikel/Nytt sidnamn|Artikeln ifråga har flyttats.|datum=2024-05}}</noinclude>
  • Skriv en flyttbegäran på sidan Wikipedia:Begäran om åtgärder.

Om en utmärkt artikel förlorar sin status eller nedgraderas till bra[redigera wikitext]

Om en utmärkt artikel förlorar sin status eller nedgraderas till bra bör dess artikelsammanfattning behållas (ifall artikeln senare skulle bli utmärkt på nytt), men placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:

Den före detta utmärkta artikeln bör även raderas ifrån listan {{Utvald artikel/Datum}}.

Om en utmärkt artikel eller före detta utmärkt artikel raderas[redigera wikitext]

Om en utmärkt artikel raderas bör du först försäkra dig om att raderingen inte var ett misstag. Om det inte visar sig vara ett misstag, radera dess artikelsammanfattning (om du är administratör). Om du inte är administratör (och därmed inte har behörighet att radera sidor), anmäl artikelsammanfattningen för radering genom att placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:

  • <noinclude>{{Radera|Artikeln ifråga har raderats.}}</noinclude>

Att en utmärkt artikel eller före detta utmärkt artikel raderas är dock mycket sällsynt, men det kan ändå potentiellt hända av vissa skäl.

Resultat[redigera wikitext]

OBS! Resultaten nedan kan vara missvisande på grund av sidcachen. Prova att rensa sidans cache, för att med högre sannolikhet få fram ett rättvisande resultat.

Dagens utvalda artikel[redigera wikitext]

Gelugmunkar som spelar traditionella blåsinstrument.

Tibetansk buddhism är en inriktning inom buddhismen som har förankring inom alla de tre buddhistiska huvudinriktningarna hinayana, mahayana och vajrayana. Inriktningen har liksom all övrig buddhism sina rötter i Indien – även vajrayana har sina rötter där – men inriktningen i sig etablerades i Tibet omkring år 650.

Tibetansk buddhism har i sin tur fyra huvudinriktningar: nyingma, kagyu, gelug och sakya. Det finns en femte inriktning som kallas jonang, men den har mycket få utövare och anses vara kontroversiell. Nyingma är den tidigast etablerade, medan de övriga tillkom på 900-talet under den tidrymd som brukar kallas "den nya översättningsperioden". Inriktningarna är i grunden relativt lika. Det finns skillnader i vilka tantriska tekniker som används och hur dessa kategoriseras, vilka ätter av lärare de följer, och så vidare. Gelug är i dag den vanligaste tibetanska buddhistiska inriktningen.

Tibetanska buddhister anser att tantriska utövningsformer (vajrayana) är det snabbaste sättet att nå buddhaskap, men också att det är farligt för den som inte är tillräckligt väl förberedd. Av den anledningen är tantra hemligt för utomstående, och för att få behörighet krävs omfattande förberedelser och slutligen tantriska initieringsriter under ledning av kvalificerade lärare, så kallade lamor. ► Läs mer

Morgondagens utvalda artikel[redigera wikitext]

Stockholms och Sveriges första trafiksignal fanns i hörnet Kungsgatan/Vasagatan och togs i drift i januari 1925. En polisman skötte signalväxlingen. Signalen satt på en fyra meter hög stolpe.

Stockholms trafiksignaler började tas i drift år 1925 och den första anläggningen stod i korsningen Kungsgatan/Vasagatan. Vid den tiden hade trafiksignalerna bara två huvudfärger och kretsloppet i signalväxlingen var indelat i endast två faser, rött och grönt. År 1932 introducerades ”Stockholmsmetoden” som innebar att man visade rött/gult respektive grönt/gult i mellanfaserna. Även den första anläggningen med fyrskensväxling installerades 1932 i korsningen Kungsgatan/Vasagatan, som var en sorts experimenterplats för nya trafiksignaler. År 1937 blev Stockholmsmetoden officiell svensk standard och ändrades först år 1999 till dagens, europaanpassade signalväxling utan grön/gult i mellanfasen.

Antalet trafiksignalreglerade korsningar ökade snabbt från 12 anläggningar 1945 till cirka 200 i slutet av 1960-talet och till ungefär 500 anläggningar 1980. Idag (2012) finns omkring 600 anläggningar med totalt cirka 11 000 signallyktor. Samtliga är sedan år 2001 utrustade med LED-ljus. Därmed var Stockholm första stad i världen som införde LED-teknik i så gott som alla trafiksignaler. ► Läs mer

Föregående dagars utvalda artiklar[redigera wikitext]

Lista över utvalda artiklar[redigera wikitext]

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December