Människan och Pegasus

Från Wikipedia
Människan och Pegasus, Millesgården.

Människan och Pegasus är en skulptur av Carl Milles. Människan och Pegasus (The man and Pegasus) är ett sent verk av Carl Milles, som han skapade 1949.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Människan och Pegasus med skyskrapan Kronprinsen i Malmö.

Milles själv ansåg att detta var hans djärvaste verk: den grekiska mytologins saga om den bevingade hästen som ville flyga till gudarnas boning Olympen. Pegasos låter sig inte tyglas av människor, men leds av en yngling som endast snuddar med foten vid hans vänstra vinge och i en vid bana följs de åt mot himlen och blir symboler för rätten till konstens och tankens frihet. Milles fångade ögonblicket då Pegasus styrde rakt upp mot himlen. Svårigheten var för Milles att gestalta en tyngdlagsbefriad rörelse. Hästen flyger diagonalt upp och ytterst på hans övre vingspets balanserar människan på ena fotspetsen. "Den minimala vilopunkten ger maximal upplevelse av flykt, liksom att de två figurerna ses i perspektivet underifrån", konstaterar museimannen Erik Näslund i sin biografi över Milles.

Skulpturen i världen[redigera | redigera wikitext]

Carl Milles fick välja ut den plats i Malmö där konstverket skulle bäst komma till sin rätt, valet föll på Linnéplatsen i Slottsparken där skulpturen skulle kunna beses i vida perspektiv från alla sidor. Skulpturen i Malmö kom från början inte till sin fulla rätt, där den stod på en endast fyra meter hög sockel, det hela blev mycket bättre med en ny, högre granitsockel och 1961 kunde Pegasus lyftas upp till 10 meters höjd.

Kopior av Människan och Pegasus finns i Iowa (USA), Antwerpen, Skulpturparken Hakone i Japan, på Skytteholm, Ekerö kommun samt på MillesgårdenLidingö. Skulpturen var symbol för den svenska ansökan om att arrangera sommar-OS 2004 i Stockholm.[1]

Sabotage[redigera | redigera wikitext]

Mats Hinze dömdes 1998 till sju års fängelse för att ett år tidigare ha försökt spränga skulpturen på Lidingö. Sprängningen uppgavs vara hämnd för polisens razzior mot svartklubben Tritnaha (som drevs av nätverket Frihetsfronten), och en protest mot Stockholms stads ansökan om att få anordna olympiska sommarspelen 2004.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]