Föreningen Sveriges Öga och Öra

Från Wikipedia

Historien om Föreningen Sveriges Öga och Öra (SÖÖ) börjar 2007 då ett filmbolag planerade att börja producera spionfilmer. Filmbolaget fick kontakt med dåvarande chefen för Säkerhetspolisens kontraspionage – polisintendent Tore Forsberg. Av olika skäl hade inte filmbolaget möjlighet att påbörja produktionen men kontakten med Tore Forsberg fick honom att se ett möjligt forum för hans vision att Sverige likt flera andra länder skulle dokumentera sin underrättelse- och säkerhetstjänsts historia. Han kallade till sig ett antal personer för att diskutera sin vision. De som kallades var till övervägande del historieintresserade veteraner från underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Ett nätverk bildades där man diskuterade Tore Forsbergs vision och kom fram till att en ideell förening borde bildas. Men man hade också målsättningen att skapa ett speciellt museum för att beskriva denna historia, och beslöt att en stiftelse skulle bildas för detta syfte. Man beslöt också att utöka verksamhetsomfånget till att omfatta andra länders motsvarande historia.

Efter en rad entusiastiska diskussioner genomfördes det första styrelsemötet den 31 januari 2009. Föreningen fick det officiella namnet Föreningen Sveriges Öga och Öra. Idén till namnet inspirerades av inskriptionen på minnesstenen över major Helmuth Ternberg på Galärvarvskyrkogården på Djurgården i Stockholm. Helmuth var under andra världskriget ställföreträdande chef för den hemliga militära underrättelsetjänsten som vid den tiden benämndes C-byrån.

På minnesstenen finns följande inskription:

MAJOREN

HELMUTH TERNBERG

1893 +1971

FÄDERNESLANDETS

ÖGA OCH ÖRA 1940 – 1945

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Föreningen Sveriges Öga och Öra är en ideell och opolitisk förening och inte har några kopplingar till myndigheter eller andra institutioner. Syfte och ändamål är att främja forskning och studier rörande underrättelsetjänsternas samt säkerhetstjänsternas historia genom föreläsningar, utställningar, seminarier, publicistisk verksamhet och verksamhet via internet. Föreningen ger gärna tips och stöd till högskole- och universitets-studenter inför forsknings- och uppsatsskrivande.

Föreningen har valt att fokusera på underrättelse och säkerhetstjänsternas historia från år 1900 fram till och med1991 då det kalla kriget upphörde. Föreningen är noga med att all forskning och publicering följer gällande sekretessregler.

På föreningens hemsida kan du även läsa en kortfattad version av Sveriges underrättelse- och säkerhetshistoria.

Referenser[redigera | redigera wikitext]