Åsljunga

Åsljunga
Tätort
Åsljunga småkyrka
Land Sverige Sverige
Landskap Skåne
Län Skåne län
Kommun Örkelljunga kommun
Distrikt Örkelljunga distrikt
Koordinater 56°18′39″N 13°21′53″Ö / 56.31083°N 13.36472°Ö / 56.31083; 13.36472
Area 177 hektar (2020)[1]
Folkmängd 798 (2020)[1]
Befolkningstäthet 4,5 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Åsljunga
Postnummer 286 72
Riktnummer 0435
Tätortskod T3188[2]
Beb.områdeskod 1257TB103 (1960–)[3]
Geonames 2724706
Ortens läge i Skåne län
Ortens läge i Skåne län
Ortens läge i Skåne län
Wikimedia Commons: Åsljunga
SCB:s bebyggelseområdesavgränsning
Redigera Wikidata

Åsljunga är en tätort i Örkelljunga kommun i Skåne län, belägen ett par mil från gränsen till Småland.

Handlingen i Max Lundgrens böcker om Åshöjdens BK utspelar sig i Åsljunga, som i böckerna fått namnet Åshöjden.[4] Byn omnämns också i första meningen i Torssons låt Hej, Kontinent! från 1992.

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Befolkningsutvecklingen i Åsljunga 1960–2020[5]
År Folkmängd Areal (ha)
1960
  
603
1965
  
598
1970
  
676
1975
  
634
1980
  
709
1990
  
762 103
1995
  
741 108
2000
  
717 108
2005
  
690 108
2010
  
659 108
2015
  
738 177
2020
  
798 177
Anm.: Sammanvuxen med småorten nedan 2015

Den nordvästra delen räknades av Statistiska centralbyrånföre 2015 som en separat småort, "Åsljunga (del)".

Befolkningsutvecklingen i Åsljunga (del) 1995–2010[5]
År Folkmängd Areal (ha)
1995
  
50 18#
2000
  
57 18#
2005
  
65 20#
2010
  
62 20#
Anm.: Ny småort 1995, sammanvuxen med tätorten ovan 2015
 # Som småort.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

Åsljunga präglas till stor del av att det ligger i det område som skämtsamt brukar kallas för "Det Skånska Bibelbältet". Byn har ett flertal samlingsplatser för religiösa sammankomster:

  • BV:s Missionshus är en del av Bibeltrogna Vänner.
  • EFS:s Missionshus, tillhörande EFS, är numera sålt och nedlagt.
  • EFS-Gården fylls varje år av konfirmander och hyr även ut kanoter.[6]
  • Åsljunga småkyrka är det närmaste man kommer en kyrka i Åsljunga. Den invigdes den 26 oktober 1980, är ritad av Ingvar Eknor och kostade nästan exakt 1 miljon kronor. Inredning och smidesdetaljer är utförda av lokala hantverkare.

I von Reisers skola, uppkallad efter Anders von Reiser finns Åsljunga bibliotek.

Butiker och hotell[redigera | redigera wikitext]

Industri[redigera | redigera wikitext]

Gillebagaren i Åsljunga.
  • Bröderna Nilsson kallas fortfarande ett industriområde mitt i byn fast det varit nedlagt i flertalet år. Numera huserar Harbo där, men har endast byggnaderna som lager.
  • Gillebagaren eller "Gille" startade i Åsljunga och är den största arbetsgivaren i byn. De har nu även fabrik i Örkelljunga, men har kvar kontoret i Åsljunga. I Sverige har Gillebagaren över 40 % andel av småkaksmarknaden och är därmed marknadsledare (2006).[7] Företaget ägs sedan 2008 av Continental Bakeries, en holländsk bagerikoncern.
  • Konstruktionsbakelit (KB) startade även det i Åsljunga, men har flyttat till Örkelljunga och den ursprungliga byggnaden står tom. De tillverkar plastdetaljer till flertalet kända företag.
  • Linds Snickeri är ett litet företag som bland annat tillverkar möbler.[8]
  • Skånefågel Fjäderfäslakteri AB.
  • Åsljunga Mekaniska sysslar med svarv- och fräsarbeten i plast och metall.[9]
  • Åsljunga Möbelfabrik.
  • Åsljunga Pallen tillverkar lastpallar och har en skön slogan: "Lastpallar som pallar last". Företaget är dock, namnet till trots, beläget i byn Vemmentorp. Namnet kommer från att företaget, när järnvägen var i drift, skickade en stor del av sina produkter via Åsljunga järnvägsstation.[10]
  • Lack och Färg tillverkar målarfärg.
  • Nilssons Elektriska är en elinstallationsfirma.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Bussar[redigera | redigera wikitext]

Bussar går dagligen och tar pendlare till Markaryd och Helsingborg (Skåneexpressen linje 10). Skolbussen (Regionbuss linje 521) gick tidigare också igenom samhället från Markaryd till Klippan och vice versa. Trafiken på denna linje nedlades 2010. Denna led trafikerades på 1990-talet av en ledbuss och/eller ibland av två bussar på grund av det stora antalet skolungdomar. Jag har intervjuat några person som dagligen tar bussen i Åsljunga här är vad det sa: "Detta är ett dåligt system. Bussen är alltid överfylld" -Melker Bengtson medborgare i Åsljunga "Jag tar altid bussen och tvingas stå jätte-nära andra varje dag, ibland när personerna inte duschat är det inte så najs men ibland kan det vara rätt så mysigt" -Anonym bussåkare

Cykelvägar[redigera | redigera wikitext]

Cykelbanan (gamla järnvägen).

Där järnvägsspåren legat finns nu en cykelbana som går till Skånes-Fagerhult och Eket.

Gångvägar[redigera | redigera wikitext]

Förutom de få gångvägarna i byn korsas den även av Skåneleden. Jonny's Ica har ofta fått stå för provianteringen för vandrare som passerat.

Järnväg[redigera | redigera wikitext]

Skåne-Smålands Järnväg, som öppnades för trafik 1894, var förr i tiden en viktig kommunikationsled genom Åsljunga. Persontrafiken upprätthölls till 1968. Numera är all järnvägstrafik nedlagd, spåren upprivna och stationshuset förvandlat till elfirma.

Vägar[redigera | redigera wikitext]

Vägen från Åsljunga till Örkelljunga igenom Ånalt har funnits ända från stenåldern och är likadan som den är idag.

Omtalad kollision utanför Åsljunga.

E4:an[redigera | redigera wikitext]

Ända sedan begreppet Riksettan skapades har den gått genom Åsljunga. Först som en slingrande väg mellan husen (idag Spångavägen och Landshövdingevägen), men från 1955 som en modernare och rakare väg. Fortfarande rakt genom byn, dock. År 1962 fick den namnet E4, fortfarande rakt genom tätorten. Den västra sidan kallades då för Åsljunga medan den östra i folkmun hette "Åsljunga by". Numera är E4:an flyttad utanför byn och även gång- och cykelbron (uppsatt 1973) som gick över den är riven. Denna gångbro var så pass bred att det en gång observerades en Volkswagen Bubbla, och även större bilar än så, på den. Lite senare sattes det upp hinder så att man inte kunde använda den med bil. Bredden på bron kom sig av att den skulle kunna snöröjas av traktor med snöplog. Numera måste man åka till Skånes-Fagerhult eller Örkelljunga för att komma ut på motorvägen.

Korsningen i Åsljunga var förut extremt trafikerad och har haft många olyckor genom åren. Även vid "chikanen", den S-formade kurva som fick byggas för att dåvarande Riksettan skulle komma över järnvägen, har många olyckor inträffat.

I TV-serien Jackass (MTV) avsnitt 7, säsong 3 syns ortskylten "Åsljunga" tydligt när de passerar samhället i det olagliga rallyt Gumball 3000 som kördes runt om i Europa. De körde 2001 från Stockholm ner till Skåne och på E4:an genom Åsljunga körde de väldigt sakta eftersom polisen stod bland annat mellan centrum och motellet.

Länsväg 108[redigera | redigera wikitext]

Länsväg 108 började förut i Åsljunga och går ända ned till Trelleborg. Den startade vid före detta motellet och gick förbi det natursköna Lärkesholmsområdet. Numera går den istället från Skåneporten och Örkelljunga tillsammans med riksväg 24.

Postnummer[redigera | redigera wikitext]

Det gamla postnumret för orten var "286 00 Örkelljunga" och postkontoret betecknades "Örkelljunga 2". Detta ändrades på 1990-talet till "286 72 Åsljunga", där de två första siffrorna står för norra Skåne, den tredje betyder orten Örkelljunga, den fjärde betyder att det är vanlig brevbäring och den sista står för Åsljunga. Inga-Britt Persson, Åsljungas sista postmästare, kämpade länge för att Åsljunga återigen skulle bli en postort, inte bara "Örkelljunga 2". Postkontoret i Åsljunga hade sin sista dag den 31 augusti 1992. Ortens då enda livsmedelsbutik tog över som ombud både för apotek, post och spel. Även den butiken är numera nedlagd, så livsmedel kan inte längre köpas i byn.[11]

Natur[redigera | redigera wikitext]

Alfred Fjelner har beskrivit naturen i trakten som en plats där ”Skåne leker Småland”.[12]

Åsen/Klinten[redigera | redigera wikitext]

Ortnamnet består av två delar, ås som betyder en långsmal höjd, och ljung som syftar på att det fanns mycket ljung i Åsljunga med omnejd. Förr i tiden, innan skogen vuxit upp som den är i dag, bestod landskapet i trakten av ljunghedar. Den utlöpare från Hallandsås, som Åsljunga ligger på och vid, syntes då tydligt när man närmade sig byn. Byn är omgiven av bland- och granskog, några kilometer bort finns även en vacker bokskog i Lärkesholm.

Berget Åsljunga Klint ("Åsljungaklippan" eller bara "Klinten") når cirka 162 meter över havet. Här fanns för många år sedan en skidlift nära Åsljungagården. Vid fint väder kan man se flera kilometer bort. Berget har en rik ormbunksflora med nära på samtliga i kommunen påträffade arter. Här finns till exempel nordbräken, kambräken och tidigare även kärrbräken.

Sjöar[redigera | redigera wikitext]

Rastplatsen vid Trollsjön 1973.
Åsljungasjön med hopptornet vagt synligt.

Det finns gott om sjöar runt om och i Åsljunga:

Fiskedammar[redigera | redigera wikitext]

  • Spångabäckens Fiskodling återfinns precis utanför Åsljunga på vägen mot Örkelljunga. De har flera dammar med regnbåge och öring. Här finns även en gårdsbutik.[17]
  • Vid Lärkesholms gård finns också gamla fiskdammar noterade Carl von Linné vid sitt besök 1749.[18]

Djur[redigera | redigera wikitext]

Åsljungas kringliggande skogar har ett rikt djurliv med uggla, räv, tjäder, orre, älg, rådjur, ekorre med flera. Det ska även ha observerats lodjur för länge sedan.[källa behövs] I sjöarna finns storlom, svan, and och grågås. Även någon enstaka skarv och häger syns ibland i byn. Tornseglare och på senare tid även fiskmås uppehåller sig gärna här på sommaren.

Sport/Fritid[redigera | redigera wikitext]

91:an-marschen[redigera | redigera wikitext]

Årligen arrangerades tidigare en vandring runt om Åsljunga av Tockarps IK, där det finns tre banlängder att välja på (5, 13 och 20 kilometer). Start och mål sker vid von Reisers skola. Marschen kallas för 91:an-marschen för att dåvarande fritidschefen i Örkelljunga kommun, Bengt-Arne Nordahl, ville skapa ett arrangemang som gick att marknadsföra med något slags symbol som alla kände igen. När han fick höra att det ryktades att förebilden till 91:an Karlsson skulle ha kommit från Örkelljungatrakten, valdes seriefiguren som symbol för arrangemanget. På grund av minskande deltagarantal blev 2010 det 27:e och sista året som marschen gick av stapeln. Den första 91:an-marschen åkte deltagarna buss till Stavershult och gick tillbaka till Åsljunga. Några sprang, trots att det inte var en tävling. Först i mål första året var Anders Persson.

När vandringen hade 15-årsjubileum och gästades av Thore Skogman var deltagarantalet nästan tusen personer.

Fotboll[redigera | redigera wikitext]

Fotboll är den enda sporten i Åsljunga som det har satsats på. Den tidigare klubben Åsljunga SK pendlade oftast mellan division 5 och division 6, men spelade även i division 4. Sjövallen var ÅSK:s hemmaplan, strax intill finns även en sjumannaplan och skolans bollplaner. Klubben ville en gång i tiden byta namn till Åshöjdens BK, men detta namn var redan taget av en annan klubb. Enligt klassiskt manér var den enda kända hejaramsan: "Lär dig krypa, lär dig gå, lär dig älska ÅSK!". Numera har klubben bytt namn till FC Örkelljunga, flyttat till kommunens centralort och Åsljungas planer har övergivits.

Tennis[redigera | redigera wikitext]

Det finns tennisplaner vid Åsljungagården och Hultasjön, ingen av dem är numera i speciellt bra skick dock. Det har även funnits en tennisplan på asfalten på Bröderna Nilssons område, men den är sedan länge försvunnen.

Squash[redigera | redigera wikitext]

Tar man vägen mot Sonnarp och senare viker av mot en liten väg som går mot Örkelljunga kommer man till ett hus strax innan Örkelljunga där man kan spela squash. Här kan man betala i en liten låda och ha hela hallen för sig själv.

Åsljunga Sporthall[redigera | redigera wikitext]

Det finns även en relativt modern sporthall bredvid Sjövallen där man kan spela tennis, handboll, basket, innebandy med mera. På övervåningen finns möjlighet att spela biljard i fritidsgården.

Sonnarps äventyrsområde

Sonnarps äventyrsområdet ägs av Nordvästra Skånes scoutdistrikt. Det ligger naturskönt precis intill Vementorpsjön. Där arrangeras varje år scoutläger, till exempel Vårläger och Sommarläger.

Föreningar[redigera | redigera wikitext]

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

  • Daniel Andertun, vann Kvitt eller dubbelt 2004; han är den yngsta som har vunnit genom tiderna (9 år)[källa behövs]
  • Emanuel Lundgren, artist, frontmannen i I'm from Barcelona
  • Max Lundgren, författare, bodde aldrig i Åsljunga, men tillbringade sommarloven där och spelade då i Åsljunga SK.[4]
  • Olle Sjödahl, fotbollsspelare som blev svensk mästare med Halmstads BK 1979 under ledning av Roy Hodgson, men var mestadels förpassad till bänken och spelade bara sju matcher; spelade även flertalet år i Åsljunga SK
  • Thomas Sol Sunhede, låg bakom radioprogrammet Syntax Error i Sveriges Radio P3; för övrigt hade han en tid Emanuel Lundgren som gitarrlärare. Även han har ett förflutet i Åsljunga SK och har skrivit boken Två skägg med mos[20]
  • Anders von Reiser, herre på Lärkesholms gods utanför Åsljunga; skolan i byn är döpt efter honom och hans stipendier delas fortfarande ut till skolungdomar Von reisers skola är en trevlig plats att låta sina barn gå. Det är dock värt att notera att många barn såsom Dhylan sjöström slutat tidigt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Statistiska tätorter 2020, befolkning, landareal, befolkningstäthet per tätort, Statistiska centralbyrån, 24 november 2021, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Befolkning i tätorter 1960-2010, Statistiska centralbyrån, läs online, läst: 12 mars 2014.[källa från Wikidata]
  3. ^ Kodnyckel för SCB:s statistiska tätorter och småorter - Koppling mellan gammalt och nytt kodsystem, Statistiska centralbyrån, 11 november 2021, läs online.[källa från Wikidata]
  4. ^ [a b] ”Åshöjden Cup”. IFK Klagshamn. Arkiverad från originalet den 20 november 2012. https://web.archive.org/web/20121120213137/http://www.svenskalag.se/userpage.asp?teamID=2946&UserPageID=4491. Läst 1 oktober 2011. 
  5. ^ [a b] ”Folkmängd och landareal i tätorter, per tätort. Vart femte år 1960 - 2020”. Statistiska centralbyrån. https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__MI__MI0810__MI0810A/LandarealTatortN/. Läst 28 maj 2021. 
  6. ^ ”EFS-Gården Åsljunga”. EFS-Gården Åsljunga. Arkiverad från originalet den 21 oktober 2016. https://web.archive.org/web/20161021084714/http://www.efsgarden-asljunga.com/. 
  7. ^ ”Varmt välkommen till Gille!”. Continental Bakeries North Europe AB. http://www.gille.se. 
  8. ^ ”Linds Snickeri”. Linds Snickeri. http://www.lindssnickeri.se. 
  9. ^ ”Åsljunga Mekaniska AB”. Åsljunga Mekaniska AB. http://www.asljungamekaniska.se. 
  10. ^ ”Välkommen till Åsljunga Pallen AB”. Åsljunga Pallen AB. http://www.asljungapallen.se. 
  11. ^ Sandström, Sven (2013-04-11): "Oviss framtid för Åsljungas lanthandel". HD.se. Läst 5 juli 2013.
  12. ^ Fjelner, Alfred: Örkelljunga - lärkornas hembygd, en huvudort i Norra Skåne (Sydsvenska Dagbladet, 11 oktober 1931)
  13. ^ ”Lärkesholm - Lärkasjöhult”. Länsstyrelsen i Skåne län. http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/planfragor/kartor-och-planeringsunderlag/naturvardsprogram/landomrade/orkelljunga/Pages/8_Larkesholm_Larkasjohult.aspx. 
  14. ^ ”Lilla Hålsjön (Trollsjön)”. Klippans Sport- och Fiskevårdsförening. http://ksff.se/fiskevatten/lilla-halsjon-trollsjon/. 
  15. ^ ”Vemmentorpasjön”. Skåne.com. Arkiverad från originalet den 8 november 2012. https://web.archive.org/web/20121108212511/http://content.skane.com/content/vemmentorpasjon. 
  16. ^ ”Åsljungasjön”. Skåne.com. Arkiverad från originalet den 8 november 2012. https://web.archive.org/web/20121108212524/http://content.skane.com/content/asljungasjon. 
  17. ^ ”Välkommen till Spångabäckens Fiskodling”. Spångabäckens Fiskodling. http://www.spangabackens.se. 
  18. ^ ”Lärkesholm - fossilt odlingslandskap, Örkelljunga kommun”. Länsstyrelsen i Skåne län. http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/landskapsvard/vardat-och-skyltat/Pages/Larkesholm.aspx. 
  19. ^ ”Om Åsljunga intresseförening”. Åsljunga Intresseförening. http://www.asljunga.com/about/om-asljunga-intresseforening/. 
  20. ^ ”Mygrandmotherisgone”. Mygrandmotherisgone Productions. Arkiverad från originalet den 22 maj 2019. https://web.archive.org/web/20190522170446/https://www.mygrandmotherisgone.se/. Läst 30 november 2019.