Fil:Rund mössa med platt kulle, kallas syltemilkshuva, stickad av 2 trådar S-spunnet naturvitt ullgarn - Nordiska museet - NM.0006405 (1).jpg

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Originalfil(2 272 × 1 744 pixlar, filstorlek: 549 kbyte, MIME-typ: image/jpeg)

Mössa   (Wikidata search (Cirrus search) Wikidata query (SPARQL))
Fotograf
Elisabeth Eriksson    wikidata:Q51794104
 
Auktoritetsdata
creator QS:P170,Q51794104
Titel
Mössa
Beskrivning
Svenska: Rund mössa med platt kulle, kallas syltemilkshuva, stickad av 2 trådar S-spunnet naturvitt ullgarn, med början nedifrån.En rak kant bestående av 6 cm slätstickning som sedan är invikt och dold, på utsidan motsvaras den av ett diagonalrandat mönster markerat med hålmaskor. Därefter har stickningen vänts och stickats med insidan utåt. Till en början har utläggningar gjorts för att kullen skall bli vidare än nederdelen och bilda en kant, därefter har minskats regelbundet så att kullen bildar en jämn platta. Kullen har stickats inifrån med räta varv med smala ränder i avigt som på utsidan ger motsatt effekt.De sista varven in mot mitten där intagningarna är som tätats har de lagts i form av ett kors, mycket medvetet och skickligt utfört.

Kataloglapp med stickningsanalys av diagonalmönstret i nederdelen: 6 cm slätstickning, 4 aviga varv ( för vikningen), därefter 6 cm med diagonalmönsterstickning med hoptagning resp. utlägg av en maska var 6:e maska varvet runt. Denna hoptagning förskjuts med en maska för vart varv så att diagonallinjerna bildas.

4 varv avigt, sen *ett varv rätt, 1 varv med en avig och en rät, en avig och en rät* upprepas 2 cm, sen 4 varv avigt, därefter vändes arbetet och kullen stickas:

2 varv avigt med utläggningar, 34 varv rätstickning, 2 varv avigt, 28 varv rätstickning, 2 varv avigt, 18 varv rätstickning, 2 varv avigt, 14 varv rätstickning, 2 varv avigt 10 varv rätstickning, 2 varv avigt.Sen kommer mittcirkeln med intagningar på 8 ställen i korsform tills alla maskor är hoptagna.


Har använts till mansdräkten i Vemmenhögs hd. vid 1800-talets mitt. Jfr liknande mansmössor från Torna hd. inv.nr 63168, 105446 och 105447.


Berit Eldvik nov 2005
Originalbeskrivning
InfoField
Notera: Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen från Nordiska museet behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information. Felaktigheter kan även anmälas till denna sida.
Rund mössa med platt kulle, kallas syltemilkshuva, stickad av 2 trådar S-spunnet naturvitt ullgarn, med början nedifrån.En rak kant bestående av 6 cm slätstickning som sedan är invikt och dold, på utsidan motsvaras den av ett diagonalrandat mönster markerat med hålmaskor. Därefter har stickningen vänts och stickats med insidan utåt. Till en början har utläggningar gjorts för att kullen skall bli vidare än nederdelen och bilda en kant, därefter har minskats regelbundet så att kullen bildar en jämn platta. Kullen har stickats inifrån med räta varv med smala ränder i avigt som på utsidan ger motsatt effekt.De sista varven in mot mitten där intagningarna är som tätats har de lagts i form av ett kors, mycket medvetet och skickligt utfört.

Kataloglapp med stickningsanalys av diagonalmönstret i nederdelen: 6 cm slätstickning, 4 aviga varv ( för vikningen), därefter 6 cm med diagonalmönsterstickning med hoptagning resp. utlägg av en maska var 6:e maska varvet runt. Denna hoptagning förskjuts med en maska för vart varv så att diagonallinjerna bildas. 4 varv avigt, sen *ett varv rätt, 1 varv med en avig och en rät, en avig och en rät* upprepas 2 cm, sen 4 varv avigt, därefter vändes arbetet och kullen stickas: 2 varv avigt med utläggningar, 34 varv rätstickning, 2 varv avigt, 28 varv rätstickning, 2 varv avigt, 18 varv rätstickning, 2 varv avigt, 14 varv rätstickning, 2 varv avigt 10 varv rätstickning, 2 varv avigt.Sen kommer mittcirkeln med intagningar på 8 ställen i korsform tills alla maskor är hoptagna.

Har använts till mansdräkten i Vemmenhögs hd. vid 1800-talets mitt. Jfr liknande mansmössor från Torna hd. inv.nr 63168, 105446 och 105447.

Berit Eldvik nov 2005
Insamlingsnummer: 1


Ämnesord: Dräkt : Huvudbonader : Mössor
institution QS:P195,Q1142142
Inventarienummer
Föremålets historia

Huvudliggaren (år 1875):

"6405 Mössa fr. Vemmenhögs sn. Vemmenhögs hd. Skåne. 'Syltemilkshufva.' Till karldrägt. G. ss. 6396. Bil. Wallis 1. fig 1."
Källa

Elisabeth Eriksson / Nordiska museet

Tillstånd
(Återanvändning av denna fil)
w:sv:Creative Commons
erkännande
Denna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell.
Erkännande: Elisabeth Eriksson / Nordiska museet
Du är fri:
  • att dela – att kopiera, distribuera och sända verket
  • att remixa – att skapa bearbetningar
På följande villkor:
  • erkännande – Du måste ge lämpligt erkännande, ange en länk till licensen och indikera om ändringar har gjorts. Du får göra det på ett lämpligt sätt, men inte på ett sätt som antyder att licensgivaren stödjer dig eller din användning.
Andra versioner

Bildtexter

Ingen bildtext har definierats

Objekt som porträtteras i den här filen

motiv

image/jpeg

Filhistorik

Klicka på ett datum/klockslag för att se filen som den såg ut då.

Datum/TidMiniatyrbildDimensionerAnvändareKommentar
nuvarande15 december 2018 kl. 03.40Miniatyrbild för versionen från den 15 december 2018 kl. 03.402 272 × 1 744 (549 kbyte)AliciaFagervingWMSE-bot{{Photograph | photographer = {{Creator:Elisabeth Eriksson}} | title = Mössa | description = {{sv|Rund mössa med platt kulle, kallas syltemilkshuva, stickad av 2 trådar S-spunnet naturvitt ullgarn, med början nedifrån.En rak kant bestående av 6 cm slätstickning som sedan är invikt och dold, på utsidan motsvaras den av ett diagonalrandat mönster markerat med hålmaskor. Därefter har stickningen vänts och stickats med insidan utåt. Till en början har utläggningar gjorts för att kullen skall bli...

Följande sida använder den här filen: